U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana 8. Gastro izložba

U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana 8. Gastro izložba

                                 Autohtona kuhinja predstavljena na moderan način                                          

Dvadesetak izlagača – restorana, vinara i udruga, predstavili su specijalitete autohtone kuhinje na 8. Gastro izložbi, koju su u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, u srijedu, 13. ožujka, organizirali Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin i Obrtnička komora Varaždinske županije.

Ugostitelji iz Varaždinske županije na ovoj su izložbi predstavili autohtona jela ovoga kraja, pripremljena na tradicionalni, ali i na moderni način. Posjetitelji su na ovoj priredbi tako mogli kušati puricu z mlincima, zagorske štrukle, trgance na kosanoj masti, bunceke s hajdinom kašom te druge zagorske specijalitete, među kojima su primjerice, bili i već zaboravljeni- šiškrli. Na izložbi su ponuđene i ukusne slastice, od topličke kupališne torte do trnovečke makovnjače, ali i zanimljive slastičarske kreacije.

-Nakon stanke u vrijeme pandemije ove smo godine ponovo organizirali ovu priredbu, na kojoj su specijalitete svojih restorana predstavila 24 izlagača, među kojima su i naši gosti iz Istarske, Krapinsko – zagorske i Međimurske županije. Posebno me veseli da su se sa svojim jelima predstavili i učenici Gospodarske škole u Varaždinu te  Srednje škole Arboretum Opeka, koji se školuju za ugostiteljska zanimanja. Izlagači su predstavili autohtona jela , ali i ona pripremljena od domaćih, tradicijskih namirnica, koja su prezentirana na moderan način – istaknula je na otvorenju 8. Gastro izložbe Jadranka Behin, predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin.

Obrtnici su stup gospodarstva

Zadovoljstvo što je Udruženje hrvatskih ugostitelja ove godine ponovo organiziralo ovu gastro izložbu istaknuo je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

-S pravom možemo reći da su obrtnici stup našega gospodarstva, a upravo su obrtnici – ugostitelji njegov najžilaviji dio. Naši ugostitelji su preživjeli i lockdown u vrijeme pandemije korone, a sada su nastavili tradiciju organiziranja ovakve gastro priredbe, na kojoj predstavljaju svoje kuharske kreacije, posebice one vezane uz tradicionalna jela Varaždinske županije, ali i na kojoj se druže i razmjenjuju iskustva. Veseli me što su na priredbi nastupili i učenici koji se školuju za, deficitarna, ugostiteljska zanimanja, a drago mi je da su se pozivu za sudjelovanje na ovoj priredbi odazvale i naše kolege iz Istarske, Međimurske i Krapinsko – zagorske županije – naglasio je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Raste broj obrtnika

Organizaciju ove gastro priredbe pohvalio je i Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

-Ovakve manifestacije širokoj javnosti prezentiraju ono najljepše što mogu ponuditi naši obrtnici – ugostitelji. Posebno me veseli zajednički nastup naših članova i učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Podatak da se u Hrvatskoj za zanimanje kuhar školuje oko 250 učenika a za zanimanje – konobar, njih stotinjak, govori nam da su ova zanimanja sve zanimljivija mladima, no, taj broj nije dovoljan kako bi zadovoljio sadašnje potrebe na tržištu rada. Ovakve priredbe će sigurno doprinijeti da se više mladih odluči školovati za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Raduje me da se u Varaždinskoj županiji za obrtnička zanimanja školuje 267 učenika, što je pozitivan trend za koji se zalažemo u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Obrtništvo u Hrvatskoj raste, sada imamo 112 tisuća i 180 obrta, 10 posto više nego lani, a u Varaždinskoj županiji je taj porast još i veći i iznosi 10,5 posto, što govori koliko je obrtništvo snažna grana gospodarstva u Varaždinskoj županiji i Republici Hrvatskoj – rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Ponosni na svoje ugostitelje i vinare

Ponudu ove atraktivne gastro priredbe, koja je održana pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, pohvalila je i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije.

– Varaždinska županija doista može biti ponosna na svoje ugostitelje i vinare, jer kroz svoj rad pričaju tisuću priča, pričaju priču o ljubavi i posvećenosti hrani te proizvodnji vina. Oni su  bitan kotačić u razvoju lokalne zajednice, u razvoju obrtništva i turizma. Enogastronomija je bitan segment i čini dio identiteta Varaždinske županije -istaknula je Silvija Zagorec, koja je i otvorila 8. Gastro izložbu.

Na priredbi je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica, posebno istaknula značaj ovakvih priredbi i za turistički razvoj kontinentalnog dijela Hrvatske.

-Varaždinske Toplice teže da postanu perjanica našeg kontinentalnog turizma, tako da nam svaka manifestacija ovakvoga tipa, na kojoj se predstavlja dobra hrana i izvrsna vina, ali i vrijedni i kreativni ljudi, puno znači i rado ih podržavamo – poručila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Na ovoj atraktivnoj gastronomskoj priredbi, na kojoj su bili i Dražen Novak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Nenad Kučiš, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin te predstavnici obrtničkih udruženja iz Varaždinske županije, bio je organiziran i okrugli stol, a organizatori su na priredbi izlagačima uručili zahvalnice, koje je kreirao „varaždinski notar“ Krunoslav Čolo.

-Zahvaljujem svima koji su podržali i sudjelovali u pripremi ove manifestacije. Vidimo se dogodine – poručila je Jadranka Behin, predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin.