Predsjednik OKVŽ Mario Milak na Okruglom stolu o potrebama obrazovanja za tekstilnu i kožarsku branšu iznio konkretne prijedloge

Predsjednik OKVŽ Mario Milak na Okruglom stolu o potrebama obrazovanja za tekstilnu i kožarsku branšu iznio konkretne prijedloge

Varaždin je prošli tjedan bio domaćin Okruglog stola o potrebama obrazovanja učenika za tekstilne, kožarske i obućarske smjerove.

Na skupu u organizaciji  Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno- tehnološkog  fakulteta, Studijske jedinice Varaždin, a u suradnji s Gradom Varaždinom i  Varaždinskom Županijom, okupio se niz eminentnih imena u obrazovanju , gospodarskih stručnjaka te predstavnika branše i obrtnika.

Diskusija je bila živa i konstruktivna, a sve je podrobno slušala i ministrica obrazovanja prof.dr. Blaženka Divjak te se aktivno uključila u raspravu.

Aktivan je u raspravi bio i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak. On je govorio o aktivnostima Obrtničke komore u popularizaciji strukovnih zanimanja, osobito onih deficitarnih.

Naglasio  je potrebu ranog informiranja i upoznavanja učenika i roditelja o prednostima obrtništva.

Mario Milak je po prvi put otvorio temu stručnog i educiranog nastavnog kadra, čija je zadaća osposobiti mlade ljude za tržište rada kao stručne i kompetentne radnike kakve tržište traži.

Smatra se s gubitkom deficitarnih zanimanja, često i cijelih razreda istovremeno izgubljen i nastavni kadar koji ih je educirao.

-Tu je i direktna veza s potrebama studijskog obrazovanja raznih profila koje smo imali, trendovski ukinuli, ali tržište rada ima veliku potrebu za njima – rekao je predsjednik Milak te iznova naglasio potrebnu povezanost gospodarstva i obrazovanja na svim razinama i podržao prijedloge gospodarstvenika koji idu prema tom cilju.