Varaždinska Županija ima 31 novog obrtnika majstora. Predsjednik OKVŽ Mario Milak uručio diplome

Varaždinska Županija ima 31 novog obrtnika majstora. Predsjednik OKVŽ Mario Milak uručio diplome

Varaždinska je županija dobila 31 novog obrtnika majstora.

Diplome je primilo 12 frizerki i frizera, šest kozmetičarki, četiri automehaničara, dva kuhara i po jedan klesar, zidar, mesar, vodoinstalater, elektromehaničar, soboslikar-ličilac i instalater grijanja i klimatizacije.

Njima je na svečanosti u Županijskoj palači diplome podijelio predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak.

Pozdravljajući prisutne, među kojima je bio i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, predsjednik Milak je kazao: – I sam sam  majstor obrtnik i znam koliko je truda potrebno uložiti u stjecanje naziva  „majstor“. Sad očekujemo otvaranje novih obrta i zadovoljne obrtnike koji će imati razlog ostati u svom kraju.

Mario Milak, poznat kao glasni promotor upisa školaraca u obrtnička zanimanja i vraćanja digniteta obrtništvu, na ovoj je svečanosti uočio korak naprijed u županijskom obrtništvu.
– Danas imamo i šest automehaničara što nas je iznenadilo. Unatrag šest godina imali smo samo po jednog godišnje. Obrtnička zanimanju očigledno iznova polako postaju popularna i odbacuje se stigma o obrtništvu kao nepopularnom zanimanju. Napraviti nešto sa svojih deset prstiju je velika je stvar – rekao je predsjednik Milak.

Uz dodjelu diploma majstorima, na svečanosti su podijeljena i priznanja Hrvatske obrtničke komore zaslužnim obrtnicima. Kriteriji su ugled, uspješnost i pridonošenje razvoju obrtništva. Dodijeljene su četiri povelje i po pet zahvalnica i priznanja.

Varaždinski dožupan, Tomislav Paljak istaknuo je pojavu novih zanimanja uzrokovanih potrebama tržišta. On je spomenuo napore koje Varaždinska županija čini za jačanje obrtništva, između kojih su i predavanja završnim razredima osnovnih škola o blagodatima obrtničkih zanimanja, koje organizira u suradnji s OKVŽ.

Županija u suradnji s Komorom provodi i druge poticajne mjere poput stipendiranja učenika u deficitarnim zanimanjima u turizmu.