Porezna uprava danas objavila: I obrtnici si mogu isplatiti božićnicu

Porezna uprava danas objavila: I obrtnici si mogu isplatiti božićnicu

Nakon što je Hrvatska obrtnička komora (HOK)  upozorila da si obrtnici ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike i koji su propisani izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, te je od Vlade zatražila njegovu žurnu izmjenu, iz Porezne uprave je uslijedila brza reakcija.

Porezna uprava je na svojim internetskim stranicama objavila da si nagradu u neoporezivom iznosu od 5000 kuna godišnje mogu isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti.

– Iz postojećih odredbi Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak proizlazi da nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u neoporezivom iznosu do 5.000 kuna godišnje, koju poslodavac može isplatiti radniku, mogu za sebe osobno isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti – kaže se u priopćenju Porezne uprave.

Ujedno se napominje kako se nagrada i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika moraju isplatiti na račun te se ne može isplatiti u naravi, a pri isplati se primjenjuje načelo blagajne.

Izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak stupio je na snagu 1. prosinca, a prema njemu se porez na dohodak ne plaća na isplaćene nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u iznosu do 5.000 kuna godišnje.