Paradoks: Prema izmijenjenom Pravilniku obrtnici nisu radnici - radnicima mogu dati 7.500 kuna božićnicu, ali ne i sebi

Paradoks: Prema izmijenjenom Pravilniku obrtnici nisu radnici - radnicima mogu dati 7.500 kuna božićnicu, ali ne i sebi

Hrvatska obrtnička komora uputila je zahtjev Vladi Republike Hrvatske u kojem traži žurnu izmjenu Pravilnika o porezu na dohodak, a kojim se neoporezivi dio za nagrade sa 2.500 kuna podiže na 7.500 kuna nagrade.

Prema izmjenama Pravilnika, naime, obrtnici svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu od 7.500 kuna za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi.

Jednostavno rečeno – obrtnik će tako biti u mogućnosti neoporezivo nagraditi svoje radnike za doprinos u poslovanju, ali nije mu dozvoljeno nagraditi samog sebe.

Hrvatska obrtnička komora smatra neprihvatljivim da se na ovakav način oštete obrtnici, koji sukladno Zakonu o obrtu, svojim radom u obrtu ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i generiraju radna mjesta.

Za više od 83.000 članica i članova Hrvatske obrtničke komore promjene koje trebaju predstavljati dodatni poticaj obrtništvu unijele su diskriminaciju i postale izvor nezadovoljstva.

Zbog svega navedenog Hrvatska obrtnička komora uputila je zahtjev Vladi Republike Hrvatske u kojem traži žurnu reakciju izmjenom Pravilnika, na način koji će omogućiti obrtnicima isplatu neoporezive nagrade i za sebe pod istim uvjetima.