Mario Milak obećao pomoć Komore jedinom licitarskom obrtu u Varaždinskoj županiji, koji je pod zaštitom UNESCO-a, a prijeti mu izumiranje

Mario Milak obećao pomoć Komore jedinom licitarskom obrtu u Varaždinskoj županiji, koji je pod zaštitom UNESCO-a, a prijeti mu izumiranje

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak, primio je u Komori vlasnicu obrta „Licitarstvo Slavica“, Valentinu Gladović-Nedić, jedinog obrta z licitarstvo u Varaždinskoj županiji, nositelja povelje UNESCO-a.

Ovaj unikatni županijski obrt slavi 80 godina postojanja, započeo ga je Martin Gladović, sve se izrađivalo ručno, a isto se radi i danas.

Zbog toga je Valentina Gladović-Nedić razočarana nedostatkom sluha odgovornih prema tradiciji koju je prepoznao i UNESCO.

– Jedini smo obrtnici te vrste, nositelji povelje  Unesca za nematerijalnu kulturnu baštinu. Vještina se prenosi s koljena na koljeno. Moja majka, prva u ženskoj liniji nositeljica obrta, još uvijek bdije nad našim proizvodima. Radim ja, pomaže i suprug  ali ne znam hoće li  obrt nastaviti živjeti. Djeca su također uključena, ali u ovim uvjetima nema prevelike perspektive. Sami izrađujemo proizvode, putujemo po sajmovima i prodajemo. Možemo raditi samo u dobrim vremenskim uvjetima, u suprotnom, roba nam se nepovratno uništi. No veći nam je problem plaćanje placovine, prodajnog mjesta, ali i sam smještaj. Naime, često nas organizatori smjeste na neprikladno mjesto i onda nema prodaje. Prodajemo i na Varaždinskoj tržnici. Zakup prostora je veliki zalogaj  za nas – ispričala je obrtnica predsjedniku Milaku.

Razočaranje

Očekivanja su, kaže, osobito nakon primanja povelje UNESCO-a, ipak bila veća.

-Naravno da smo očekivali da kao jedini obrt u našoj branši i nositelj Unescove povelje, možemo ostvariti određene pogodnosti. Ali stavlja nas se u položaj ili poistovjećuje s trgovcima ili ugostiteljima, a mi to nismo. Rijetke su općine i gradovi u našoj Županiji koji imaju razumijevanja za nas, pa nas oslobode plaćanja placovine, poput Grada Ivanca. Nama to puno znači, ponekad i cjelodnevnu zaradu – požalila se Valentina Gladović-Nedić na neprepoznavanje tradicijskih obrta.

Zbog ovakvog, nemarnog odnosa prema tradicijskom obrtu, Mario Milak je obećao intenzivnije uključivanje Komore u rješavanje problema koji prijeti izumiranju jedinog licitarskog obrta u Varaždinskoj županiji.

Obećanje

Namjera je dogovoriti s organizatorima sajmova i proštenja te turističkim zajednicama, odnos kakav zaslužuje obrt, čije su rukotvorine prepoznate kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva.

Očekivano je i jače uključivanje i potpora matičnog Udruženja obrtnika Ivanec, kojem obrt „Slavica“ pripada.

Predsjednik OKVŽ vjeruje kako bi i mediji mogli pomoći u promociji važnosti očuvanja tradicijskih obrta pa apelira na lokalne novine, portale i radio stanice da češće posvete malo prostora toj branši.

-To je najbolji primjer spoja obrtništva i kulture i vjerujem da je u općem interesu ne dopustiti da izumre vrijedan dio naše tradicije – istaknuo je Mario Milak.