Ivanečki obrtnici svečano proslavili su 110. rođendan, jubilarci dobili priznanja, a razgovaralo se i o problemima

Ivanečki obrtnici svečano proslavili su 110. rođendan, jubilarci dobili priznanja, a razgovaralo se i o problemima

Udruženje hrvatskih obrtnika Ivanec proslavilo je svoj 110. rođendan.

I ivanečki su obrtnici podijelili sudbinu svojih kolega u ostalim dijelovima Hrvatske pa prošli kroz krizu tijekom koje se u 12 godina ugasilo 150 gradskih obrta. Negativan je trend sad zaustavljen i stanje se stabiliziralo.

Kao jedan od najvećih dosega istaknuta je gradnja i otvaranje novog Doma obrtnika u Ivancu, sagrađenog uz pomoć HOK-a i Županijske obrtničke komore te vlastitih i kreditnih sredstava.

Zahvale i priznanja

Predsjednik ivanečkog udruženja, Darko Lončar zahvalio je Gradu Ivancu koji je putem Projektnog ureda Ivanca izradio besplatne projekte za nekolicinu lokalnih obrtnika i uspješno ih aplicirao na EU fondove, čime su tri obrta dobila više od milijun kuna.

Zahvalio je i Gradu Lepoglavi koji raspisuje javne natječaje za potpore male vrijednosti za poticanje malog gospodarstva, a koje puno znače obrtnicima za nabavu opreme.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice „jubilarcima“, u čije ime se Udruženju  zahvalila Irena Brković, koja ove godine obilježava 35. godinu rada u obrtništvu.

Obrtnicima su čestitali i gosti, potpredsjednik HOK-a Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, a svečanosti su se odazvali i predstavnici Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i Antun Trojnar.

Mario Milak, predsjednik OKVŽ je istaknuo da ovako velike obljetnice za  obrtništvo,  svjedoče o snazi i ulozi obrtnika kroz povijest.

Međutim, u trenutku kad se obrtnici vraćaju među konkurentne gospodarske subjekte, ispriječio se veliki problem: alarmantni nedostatak radne snage i nezainteresiranost osmoškolaca za upis obrtničkih zanimanja.

Obrtnici u velikom problemu

– Činjenica je da su obrtnici bili prvi nositelji gospodarskog i  društvenog  razvoja, ali isto tako su kroz organizirano zajedništvo, uspjeli sačuvati svoju opstojnost. To je i naš putokaz za budućnost.

Danas svjedočimo novom momentu, pripadnosti velikom tržištu Europske Unije, čime su  otvorene velike mogućnosti za mlade iz Hrvatske, koji u velikom broju koriste tu priliku i odlaze iz zemlje. Kad se tome pribroji i njihova nedovoljna zainteresiranost za strukovno obrazovanje rezultat je ugrožavanje opstanka nekih obrtničkih zanimanja.

To nam je sad prioritet pa gotovo na dnevnoj bazi govorimo o potrebnim promjenama, kako u obrazovanju tako i  promjeni stava prema obrtničkim zanimanjima.

Sustav obrazovanja nije odgovorio zahtjevu suvremenog tržišta radne snage, nema osposobljenih stručnih radnika i kompetentnih mladih ljudi koji bi vladali suvremenim tehnologijama, a koji bi se mogli po završetku školovanja uključiti u radne procese. Nažalost , sve je manje i onih koji bi ih educirali. To je sad naš najveći problem i najveći izazov.

Stoga su sve naše snage uprte u smjeru animiranja učenika i roditelja za upis u strukovna zanimanja. Sudjelujemo u kampanjama za upis učenika u strukovna zanimanja, vodili smo oko 400 učenika s područja bivše općine Ivanec i Novi Marof na Obrtnički sajam u Zagrebu, želeći  im  pokazati i približiti obrtnička zanimanja, podupiremo natjecanja i ostale manifestacije koje promoviraju obrtništvo.

Želimo dokazati da je  školovanje za obrtnička zanimanja jednako prihvatljivo kao i za ostala zanimanja, s jednako motivirajućim obrazovnim potencijalima. Mislim na suvremeno opremljene radionice s tehnologijama budućnosti,  na dobro educirane i kompetentne mentore i majstore.

Obrtnik je danas vrlo tražen, može biti dobro  plaćen, poštenim radom cijenjen u  svojoj sredini  i konačno, što je danas vrlo važno, ostati živjeti u svojoj zemlji i tu stvarati obitelj.

U tom cilju, naše društvo osvještava potrebu zajedničkog djelovanja i partneri smo svi u komorskom  sustavu,  partnere imamo u Varaždinskoj Županiji, svim našim školama, Gospodarskoj komori, sve više u gradovima i općinama  i što je izuzetno važno, u realnom sektoru, ali i medijima. No potrebna su nam i sustavna  rješenja s državne razine, kako u obrazovanju, tako i aktivnim mjerama poticanja obrtništva – rekao je Mario Milak i čestitao ivanečkim obrtnicima na velikoj obljetnici.