Mario Milak na skupovima kampanje "Odaberi svoju školu pozvao djecu da upišu obrtnička zanimanja

Mario Milak na skupovima kampanje "Odaberi svoju školu pozvao djecu da upišu obrtnička zanimanja

Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije se nada da će ovogodišnja kampanja „Odaberi svoju školu“ usmjeriti što veći broj osmoškolaca da se na jesen opredijele za neko od obrtničkih zanimanja.

Prezentacija srednjih škola i zanimanja održana je u većim županijskim središtima – Ludbregu, Ivancu, Novom Marofu i Varaždinu – a, Komora je, uz Varaždinsku županiju,  županijsku  Gospodarsku komoru i Područni ured HZZ –a, bila jedan od partnera na projektu.

Mario Milak se učenicima i njihovim roditeljima obratio na sva četiri skupa i pozvao skorašnje maturante da se opredijele za jedno od obrtničkih zanimanja.

-Pozivam vas da odaberete neko od obrtničkih zanimanja jer njihova je vrijednost dokazana.  Bilo gdje u svijetu da se nađete, vrijedne ruke i sposobnost se priznaju. Ali najvažnije je da svoju karijeru i obitelj  gradite u svojoj domovini , da i sami date doprinos razvoju društva svojim uključivanjem u obrtništvo – rekao je predsjednik Komore.

Obrtnici opet cijenjeni

On je naveo i niz prednosti koje uživa obrtnik danas, nakon izlaska države iz recesije, kad su se obrtnička zanimanja činila neatraktivnima, zbog čega su danas neka zanimanja na izdisaju.

– Stvari su se  bitno promijenile, tržište radne snage traži obrtnička zanimanja, ona postaju sve cjenjenija i tražena. Obrtništvo, koje uživa dugu tradicija ima niz prednosti : od mogućnosti  brzog pokretanja vlastitog posla, bržeg zapošljavanja nakon školovanja, do raznih opcija daljnjeg obrazovanja, stjecanja časnog naziva majstora ili nastavka u višem stupnju obrazovanja – dodao je.

Iako obrtnika nema dovoljno, štoviše, nekih majstora već alarmantno nedostaje, Mario Milak upozorava da društvu ne treba obrtnik kao takav, nego, kako je rekao obrtništvo može opstati samo uz dobro educirane majstore, osposobljene za rad na suvremenim strojevima i upoznate s novim tehnologijama.

– Upravo tome težimo, školovanju koje će svakom pružiti mogućnosti rada i napretka ali i nastavka obrazovanja zaključio je Mario Milak.

Zadnja skup kampanje je održan u Novom Marofu, a na njemu je – uz gradonačelnika Marofa Sinišu Jenkača, dr. sc. Miroslava Huđeka iz Županije, Sanje Ježić iz HZZ-a, predsjednika HGK  Varaždin Dragutina Gložinića  – sudjelovao i pomoćnik ministrice obrazovanja, Vlado Prskalo.

On je izrazio zadovoljstvom velikim brojem učenika i roditelja koji su se u sva četiri grada odazvali na poziv Varaždinske županije i njezinih partnera