Mario Milak iznio ideju o zajedničkom radu Grada i obrtnika na revitalizaciji gradskog centra

Mario Milak iznio ideju o zajedničkom radu Grada i obrtnika na revitalizaciji gradskog centra

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak, sudjelovao je na tribini pod nazivom Obrtništvo u Varaždinu – simbol ili perspektiva? “, gdje je iznio svoje viđenje problema u obrtništvu i predložio neke konkretne ideje za njihovo rješavanje.

Jedna od njih je i dodjela obrtnicima na korištenje zgradu bivše Željezare, na križanju Kukuljevićeve i Preradovićeve ulice. To je jedna od zgrada koje bi od Ministarstva državne imovine volio preuzeti Grad Varaždin, ali još uvijek nije iznesena ideja njezine namjene.

Budući da resorno Ministarstvo želi znati čemu bi poslužila poklonjena imovina, sudionici tribine su se složili da bi – ukoliko se Grad s tim složi – trebalo izaći s idejom o zgradi za obrtnike.

Četiri godina obrtničke škole

– U toj bi se zgradi moglo smjestiti pet do šest obrtnika iz iste branše i otvoriti svoje izložbene salone i zauzvrat preurediti zgradu. Obrtnicima bi to puno značilo, a vjerujem da bi i građanima bilo zgodno doći na jedno mjesto i dogovoriti poslove, na primjer, gradnje kuće. Također, Grad bi dobio kompletno uređenu zgradu bez i jedne kune troška. U svakom slučaju, ovo bi bio samo početak budućih sličnih primjera, koji bi vratili kupce u centar  Grada. Korist bi bila dvostruka: pomoć obrtnicima, ali i revitalizacija centra Varaždina, koji danas zjapi prazan dok se kompletna trgovina preselila u šoping centre – rekao je Mario Milak.

On se, također, zajedno sa svim gostima tribine složio s idejom o povratku četverogodišnjeg školovanja za obrtnička zanimanja. – Ne možete maloljetnike pustiti na tržište rada pa je bolje da tu četvrtu godinu iskoriste za dodatno naukovanje – smatra predsjednik županijske Obrtničke komore.

Komora podržava pomoć resornog Ministarstva za obrtnike školarce, poput stipendiranja svih učenika strukovnih škola, poticaja za samozapošljavanje i povoljnih uvjeta kreditiranja, o kojima je govorila pomoćnica ministra Ana Magac.

Njezine su izjave, kaže Mario Milak, na tragu svega onoga što OKVŽ godinama forsira – promocija obrtničkih zanimanja roditeljima i učenicima, a ne da se, rečeno je, ona  smatraju manje vrijednima.

Branka Šaško iz HZZ-a potvrdila je pozitivnom MIlakovu ideju o interakciji s učenicima jer, rekla je, strukovna zanimanja su deficitarna i vrlo tražena na tržištu rada.