Mario Milak na jednom od najvećih europskih obrtničkih sajmova sa više od 1000 izlagača i 200 tisuća posjetitelja

Mario Milak na jednom od najvećih europskih obrtničkih sajmova sa više od 1000 izlagača i 200 tisuća posjetitelja

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak, posjetio je  Međunarodni obrtnički sajam u Münchenu (IHM 2018.), jedan od najvećih takve vrste u Europi, s dugogodišnjom tradicijom, koji se održava od 7. do 13 ožujka.

Mario Milak je na Sajam stigao u društvu dvojice novomarofskih obrtnika, Petra Klopotana i Velimira Šanteka. Ondje su se pridružili drugim hrvatskim obrtnicima koji su u Bavarsku stigli u aranžmanima svojih područnih Komora, a sve u okviru  Hrvatske obrtničke komore, kojoj je ovo 25. nastup na  münchenskom Sajmu. 

Sve ih je zajedno na Sajmu pozdravio predstavnik Komore München za gospodarstvo i međunarodnu suradnju Hartmut Drexel, obavili su niz poslovnih razgovora, razmijenili iskustva o situaciji njemačkih i hrvatskih obrtnika te  razgovarali o mogućnostima uspostave zajedničkih projekata. 

Start upovi i tradicionalni obrti

Münchenski Sajam bilježi stalni rast, a ove godine svoje proizvode i usluge predstavlja više od tisuću izlagača, među kojima i 24 hrvatska obrta i tvrtke, a organizatori očekuju više od 200 tisuća posjetitelja.

Na 2000 kvadrata izložbenog prostora mogu se pronaći start-upovi, poslovni modeli budućnosti ali i tradicionalni obrti prisutni generacijama.  

Nastup deset hrvatskih obrtnika financirala je Hrvatska obrtnička komora – kojoj je ovo 25. Nastup na IHM-u –a u suorganizaciji Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije predstavlja se još 14 izlagača iz domene tradicijskih obrta.

– Ovakvi su sajmovi odlična prilika za razmjenu iskustava sa europskim kolegama. Hrvatska je mala zemlja, ali s dugom obrtničkom tradicijom pa na događanjima ovoga tipa nismo autsajderi nego partneri, osobito kad je riječ o tradicijskim obrtima. Uvijek je dobro vidjeti koliko su obrtnici važni za jaka gospodarstva pa se nadamo kako će se i situacija u Hrvatskoj promijeniti nabolje za obrtnike – rekao je Mario Milak.