Mario Milak, Miroslav Huđek i Tomislav Vincek dogovarali konkretne načine promocije obrtničkih zanimanja osmoškolcima

Mario Milak, Miroslav Huđek i Tomislav Vincek dogovarali konkretne načine promocije obrtničkih zanimanja osmoškolcima

Obrtnička komora Varaždinske županije, Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec i Varaždinska županija uskoro bi mogle zajedničkim snagama promovirati obrtnička zanimanja osmoškolcima.

O potencijalnoj suradnji u Obrtničkoj su komori razgovarali predsjednik Komore, Mario Milak, županijski pročelnik za školstvo dr.sc. Miroslav Huđek i ravnatelj Osnovne škole u Maruševcu, Tomislav Vincek.

Na ovom, inicijalnom sastanku je konstatiran manjak dovoljno ranih poticaja koji bi usmjerili učenike u obrtnička zanimanja, potrebna na tržištu rada.

Tomislav Vincek je rekao kako postoje učenici zainteresirani za stvaranje uporabnih vrijednosti pa je šteta ne razvijati njihov interes i usmjeravati ih tako što će imati mogućnost da rano savladaju različite vještine i steknu radne navike.

– Bilo bi dobro naglasiti važnost tehničke kulture te provoditi prilagođene, proširene programe – mišljenje je ravnatelja.

Programi poticanja na praksu

 S njim se složio dr.sc. Miroslav Huđek koji i sam podržava inicijativu ranijeg uključivanja učenika u programe koji će potaknuti interes učenika za praktičan rad. 

– Potrebno je osigurati dobro opremljeni prostor, opremu i edukaciju primjerene uzrastu, sigurnosti učenika ali i način rada prihvatljiv novim generacijama – naglasio je pročelnik.

Predsjednik Obrtničke komore, Mario Milak, je izrazio zadovoljstvo dogovorenom inicijativom maruševečke škole s Varaždinskom županijom, u koju bi se mogli uključiti i obrtnici. Štoviše: – Obrtnici će rado podijeliti svoja iskustva i pomoći u praktičnom dijelu educiranja učenika, a bude li potrebe i učitelja – zagovara inicijativu Mario Milak.

Najavljena bi suradnja trebala rezultirati stvaranjem oglednog primjera učionice, za što su zainteresirane sve tri strane. Vjeruju kako će time biti zadovoljni i oni učenici koji pokazuju interes za obrtništvo.