IV Internacionalni kongres slastičarstva

IV Internacionalni kongres slastičarstva

Zahvaljujući Vama Interslast je narastao u veliki internacionalni kongres. Velika čast nam je pozvati Vas da budete dio velike hrvatske i internacionalne slastičarske obitelji, pa Vam šaljemo poziv za sudjelovanje u radu IV „Interslasta“ internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva koji će se održati 13. i 14. listopada 2015. u hotelu “TERME“ Tuheljske toplice. Kongres se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije (poseban doprinos u organizaciji sufinanciranja dolaska inozemnih novinara daje Hrvatska turistička zajednica), Hrvatskog kuharskog saveza, Saveza hrvatskih slastičara. Inozemni pokrovitelj je najveći svjetski sajam slastičarstva i sladoledarstva SIGEP iz Rimini u Italiji, a inozemni glavni sponzor je Unigra S.r.l. Italija sa svojim brendom Master Martini, te susponzori ISO GmbH Austrija i tvornica sladoleda GIUSO Italija. Glavni stručni sponzor je Podravka d.d. Koprivnica a zlatni gastro sponzor Dukat d.d. Zagreb.

Na „Interslastu 2015.“ će gostovati slastičari iz 10 zemalja; Tunisa, Izraela, Armenije, Albanije, Češke, Njemačke,  Slovenije, Italije, Austrije i Palestine (najavljen je dolazak iračkih slastičara iz Asirije i Belgije), te putem svojih predavanja i radionica pokazati najmodernija postignuća u svijetu slastičarstva, a dio njih će putem radionica pokazati kako se spravljaju njihove izvorne i najpoznatije slastice.

Interslast  prati inozemni i domaći tisak, te brojne hrvatske i inozemne televizijske kuće. Ove godine će gostovati ekipa Turističkog programa RTV Novi Sad s glavnim urednikom Kamenkom Milenkovićem. Nekoliko emisija ide uživo u program HRT-a. Svoj dolazak najavilo je 25 domaćih i inozemnih, radio, TV ekipa i novinskih ekipa. Napomenimo da Interslast prate brojni internetski portali.

Jedan od vrlo važnih segmenata ovogodišnjeg „Interslasta“ je natjecanje za „Pastry queen“ a pobjednica odlazi na svjetsko natjecanje u Italiju. Organizatori svjetskog natjecanja tražili su da ovogodišnje natjecanje bude regionalno te da sudjeluju i neke zemlje ex Jugoslavije i Albanije.

U hrvatskom, regionalnom predstavljanju će biti predstavljene izvorne slastice iz Virja – virovska mazanica. Uz njih će Istra predstaviti cukerančiće, a Hrvatsko Zagorje program „Babičini kolači“

Očekujemo 220 sudionika iz cijele Hrvatske. Sudionici su profesionalni slastičari iz obrtničkog sektora, hoteljerstva, ljubitelji slastica.

Interslast ima poseban internetski portal www.interslast.eu;

 SADRŽAJ INTERSLASTA

Interslast, je projekat zagrebačke Novinsko-nakladničke kuće Robinson, a ima nekoliko segmenata:

a)    Kongresni – teoretska predavanja na temu „Ukrašavanje i dizajn u slastičarstvu“. Sudjeluje 12 predavača

b)    Stručne radionice s degustacijama

Pred sudionicima će se pokazati način spravljanja izvornih i drugih slastica, a svaki će od njih kušati pripremljenu slasticu. Planiramo 13 radionica.

c)    „Pastry queen“ 2015. Najbolja slastičarka odlazi na svjetsko slastičarsko natjecanje u Italiju s plaćenim troškovima boravka u Italiji. Tema je: Plesne kompozicije u slastičarstvu

d)    ArtSlast – natjecanje učenika srednjih slastičarskih škola Hrrvatske

e)    Folkslast – revija hrvatskih izvornih slastica. Predviđena su predavanja o izvornim slasticama zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, posebna radionice o virovskoj mazanici, istarskim cukerančićima i zagorskim izvornim slasticama. Iste slastice će sudionici i degustirati. Svoje izvorne slastice donijet će slastičari, ali oni iz tzv.“kućne radinosti“ i izložiti, te pred medijima i sudionicima ispričati priču o njihoj povijesti, značaj za vaš kraj, gastronomiju, običaje te istaknuti njihove prednosti u turističkoj ponudi.

PROGRAM

PRIJAVNICA