Hrvatska obrtnička komora izradila 12 prijedloga standarda zanimanja

Hrvatska obrtnička komora izradila 12 prijedloga standarda zanimanja

Hrvatska obrtnička komora sudjeluje kao partner u ESF projektu „Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada“, u sklopu kojeg izrađuje ukupno 50 standarda zanimanja.

Standard zanimanja je popis svih poslova koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju i popis kompetencija potrebnih za njihovo uspješno obavljanje. Standard zanimanja je ishodišni dokument iz kojeg slijede standardi kvalifikacija te programi za stjecanje kvalifikacija. Ključan element izrade standarda zanimanja su poslodavci i zaposlenici koji u zanimanju rade i zapošljavaju. U izradu standarda zanimanja bili su uključeni poslodavci i zaposlenici iz cijele Hrvatske.

Do kraja rujna 2020. izrađeni su i na vrednovanje predani prijedlozi standarda zanimanja za: automehatroničara, autoelektričara, servisera karoserije motornih vozila, elektroinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, instalatera kućnih instalacija, brodograditelja, limara, kovača, strojobravara, elektroničara-mehaničara i elektromehaničara.

Zahvaljujemo sudionicima projekta koji su se na prijedlog Obrtničke komore Varaždinske komore uključili i dali svoj doprinos projektu: Matija Toma, voditelj servisa i prodaje u tvrtki AUTO CENTAR KOS, Čedomil Vertuš, vlasnik obrt AUTO-ELEKTRIČAR,  Tomislav Kolarek, vlasnik obrta AUTOLIMARIJA “KOLAREK”, Zoran Kaniški, vlasnik obrta za instalacije ZM interijeri i Mirko Mičuda, vlasnik obrta za strojnu obradu metala ALATNICA.

Trenutno je u pripremi izrada standarda zanimanja za: armirača, kotlara, ljevača, vodoinstalatera, plinoinstalatera i proizvođača i montera PVC i aluminijske stolarije. Svi zainteresirani obrtnici i poduzetnici koji rade ili zapošljavaju u ovim zanimanjima, a htjeli bi se uključiti u izradu standarda zanimanja, mogu se za više informacija javiti na obrazovanje@hok.hr ili na 01/48 06 609.