Hrvatska gospodarska elita na poziv OKVŽspojila ugodno s korisnim: radni sastanak i šetnju Špancirfestom

Hrvatska gospodarska elita na poziv OKVŽspojila ugodno s korisnim: radni sastanak i šetnju Špancirfestom

Čelnici Obrtničke komore Varaždinske županija iskoristili su  vrijeme Špancirfesta za susret sa državnim gospodarskim dužnosnicima, predstavnicima resornog ministarstva i kolegama iz komorskog sustava.

Na poziv predsjednika OKVŽ, Maria Milaka, na susret su uz predstavnike brojnih hrvatskih, ali i slovenskih kolega stigli i predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec, državni tajnik Mario Antonić te pomoćnica resornog ministra Ana Mandac.

Prije nego su prošetali Festivalom, gosti su s domaćinom održali radni sastanak na temu aktualnog stanja u  obrtništvu.

Uz već poznate probleme poput potrebe za promjenom sustava školovanja obrtnika i kroničnog nedostatka radnika u obrtničkim radionicama, na sastanku je bilo riječi o novom paketu poreznih zakona koji će uslijediti, a  istaknut je i veliki problem koji obrtnicima uzrokuje FINA.

Problemi sa FINA-om

– Obrtnike u zadnje vrijeme najviše muči postupak ovršne radnje i uloga Fine u procesu. Ukratko, obrtnika se ovršuje po kratkom postupku, bez prethodne obavijesti. Blokira mu se poslovanje, on plaća visoke troškove ovršnih radnji, a do svojih sredstava dolazi teško ili nikako i to za dugih 60 dana nakon okončanja postupka. Uz to, od početka kolovoza FINA je temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima  počela naplaćivati naknade za prisilnu provedbu na novčanim sredstvima, ali ne više dužnicima već vjerovnicima i to u nerealno visokim iznosima. Nova praksa rezultira situacijom da  se neke pravomoćne presude donesene u korist obrtnika, te zadužnice koje su oni predali na provođenje  FINI,  uopće ne isplate predavati, jer je njihova mogućnost naplate od “problematičnih” dužnika minimalna, a trošak prevelik – istaknuo je Mario Milak.

Državni tajnik Mario Antonić je obećao pronaći povoljno rješenje na državnoj razini.

– Osobno ću se o tom pitanju angažirati s predsjednikom Uprave FINA-e. Rekao bih da je u pitaju i samovolja određenih ljudi. To je vrlo nekorektno prema obrtnicima pa ćemo u Ministarstvu učiniti sve da tome stanemo na kraj – rekao je državni tajnik.

Njemu je, kaže, drago čuti da je u Varaždinskoj županiji u ovoj godini otvoreno 116 novih obrta.

“Nije u redu da 99 dobrih plaćaju za grijehe jednog lošeg”

Predsjednik hrvatskih obrtnika Dragutin Ranogajec povećanje broja obrtnika pripisuje sezoni koja je, kako kaže, u punom jeku. I on se osvrnuo na ključni problem manjka radne snage i zaključio kako je intervencija „uvoza“ radnika tek privremeno, nikako i dugoročno rješenje.

– Bez reforme strukovnog obrazovanja u koje će biti uključeno i gospodarstvo, koje zna svoje potrebe kako bi obrtnik mogao parirati na zahtjevnom europskom tržištu, neće biti ništa – rekao je.

Kaže da su obrtnici zadovoljni pojedinim novim, kvalitetnim zakonskim rješenjima ali smatraju da je vrijeme razgovarati o promjenama sustava u PDV-u i ne sviđa mu se kontroverzan prijedlog ministra Marića o povećanju bruto osnovice plaće direktoru firme.

–Nije u redu da 99 dobrih plaćaju za grijehe jednog lošeg i izgleda kao da država pokazuje nemoć u savladavanju prekršitelja – zaključio je Dragutin Ranogajec.

Svi prisutni su jednakog mišljenja kako su događanja poput Špancirfesta odlična prilika za kombinaciju ozbiljnih razgovora, razmjenu iskustava i ležernog opuštanja uz druženje.