ZAMP-ove mjere za poslovne korisnike uslijed epidemije koronavirusa

ZAMP-ove mjere za poslovne korisnike uslijed epidemije koronavirusa

U nastavku prenosimo ZAMP-ove mjere za poslovne korisnike uslijed epidemije koronavirusa.

ZAMP-ove mjere za ugostitelje i uslužne djelatnosti:

  • 0 kn naplate za razdoblje u ožujku u kojem nisu poslovali;
  • popust od 50 posto za prva 2 tjedna ožujka u kojima se radilo otežano, a plaćanje tog iznosa na 3 rate nakon prestanka Vladinih mjera;
  • objekti oštećeni potresom s područja Zagreba u potpunosti oslobođeni plaćanja

KORISNICI: UGOSTITELJSKI OBJEKTI, HOTELI, USLUŽNE DJELATNOSTI, TERETANE, SALONI I SLIČNI KORISNICI

Sukladno ranijim informacijama da će se korisnicima glazbe izaći u susret i pružiti potpora u vidu rasterećenja, u ovim teškim vremenima za sve dionike, prenosimo informaciju o najnovijim poslovnim odlukama koje se odnose na ožujak i iduća razdoblja u kojem će objekti biti zatvoreni:

  • Korisnici: ugostiteljski objekti, hoteli, teretane, uslužne djelatnosti i slični korisnici za mjesec ožujak ostvarit će solidarne pogodnosti. Imajući u vidu posebnu situaciju u kojoj se nalaze korisnici glazbe, ali i sve gori položaj svojih članova, glazbenika koji su među prvima i najteže pogođeni nastalom krizom, ZAMP objavljuje: za razdoblje od 14.3. nadalje, u kojem navedeni korisnici u Hrvatskoj ne posluju i ne koriste glazbena djela, nema zaduženja niti obveze plaćanja naknade za glazbenu licencu.
  • Za prvih 14 dana ožujka, u kojima su ugostiteljski i drugi objekti (hoteli, obrti, teretane, saloni itd.) u zemlji radili otežano, za licencu gore navedenim korisnicima odobrava se popust od 50%.
  • Kako bi im se dodatno olakšao povratak u normalno poslovanje po završetku izvanrednih Vladinih mjera, taj umanjeni iznos naknade za mjesec ožujak moći će se platiti u 3 mjesečne rate. Radi se ukupno o 25% iznosa u odnosu na redovno zaduženje kakvo je bilo za npr. mjesec veljaču u kojoj se poslovalo normalno.

Prestankom Vladinih izvanrednih mjera donijet će se odluka o visini mjesečne naknade za prvi i sljedeće mjesece u kojima će objekti korisnika ponovno početi s radom tj. korištenjem glazbenih djela.

  • Nadalje, korisnički objekti koji su na području Grada Zagreba potresom oštećeni u mjeri da ne mogu nastaviti s radom, izuzeti su u potpunosti od plaćanja naknade. Pozivaju se svi objekte na koje se odnosi ova odluka, da kontaktiraju pismeno na mail posl-zg@hds.hr
  • Svi objekti koji su prestali s radom sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ne trebaju pojedinačno obavještavati ZAMP da su prestali sa radom jer je HDS ZAMP automatski proveo sve obustave poslovanja sukladno toj odluci i za sve objekte na koje se ona odnosi.

Za sve informacije i pomoć ovoj skupini korisnika na raspolaganju su mail zamp@hds.hr i brojevi telefona:

– Centrala: 01/6387-000, Poslovnica Zagreb: 01/6387-003

– Poslovnica Rijeka: 051/686-547

– Poslovnica Osijek: 031/200-722

– Poslovnica Split: 021/317-639

KORISNICI: LOKALNE RADIJSKE I TV POSTAJE (HURIN, udruga Jadranskih radija, NUT…)

Glazbene udruge autora, izvođača i diskografa kao kriznu mjeru pomoći radijskim i TV postajama produljuju dospijeće računa za ožujak i sljedeće mjesece 2020. godine, za akontacije naknada za autorska i srodna prava, na 90 dana od dospijeća računa. Ova odluka se donosi do opoziva, o čemu će vas ZAMP pravovremeno izvijestiti.

Mjeru odgode plaćanja donijela se kao prva hitna mjera kako bi se osiguralo radijskim nakladnicima da apsolutno ništa ne moraju platiti HDS ZAMP-u iduća tri mjeseca. Računi za travanj planiraju se izdati tek početkom svibnja.

Svi zaključeni ugovori za DJ licence za 2020. bit će reprogramirani i usklađeni s poslovanjem u 2020. godini.
Naknada za DJ licence umanjit će se za razdoblje u kojem nije bilo moguće raditi, a postoji i opcija da se za isto to razdoblje DJ licenca produži.

Za sve informacije tu je e-mail adresa zamp@hds.hr i broj telefona 01/6387-000.

Više o mjerama na službenoj stranici https://www.zamp.hr/

Izvor: HDS ZAMP