Veliki jubilej: Novomarofski obrtnici proslavili 50 godina organiziranog djelovanja

Veliki jubilej: Novomarofski obrtnici proslavili 50 godina organiziranog djelovanja

Novomarofski obrtnici jučer su svečano proslavili 50 godina organiziranog djelovanja obrtništva u Novom Marofu.

Na svečanost u Kulturnom centru Ivan Rabuzin između ostalih su došli i potpredsjednici Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil i Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Domaćin, predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof Petar Klopotan, pozdravio je uzvanike i ukratko im predstavio slavljenika. – Udruženje obrtnika Novi Marof osnovano je 1968. godine, a dotad su bili članovi drugih asocijacija. Novi Marof je u to vrijeme imao 160 zanatlija, a njih 25 bili su jezgra. Udruženje danas, 50 godina kasnije, ima 430 članova, vlastiti prostor i dobru suradnju sa svim gospodarskim subjektima – predstavio je Petar Klopotan Udruženje kojim predsjeda, a koje prema njegovim riječima karakteriziraju zajedništvo, upornost, razumijevanje i obrtnička snaga.

Iz Novog Marofa dolazi i aktualni predsjednik OKVŽ Mario Milak. On je pozdravio prisutne i zahvalio umirovljenim članovima svojeg matičnog Udruženja.  – Zaista treba odati priznanje obiteljskim obrtima koji su unaprijedili kvalitetu života u svojim sredinama – rekao je Mario Milak.

Iz obrtničke je familije potekao i gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, koji se rado odazvao pozivu na proslavu velikog jubileja.

Gradonačelnik obrtnike opisuje kao stup poduzetništva, žilave ljude koji i u najtežim trenucima pronalaze rješenja za opstanak. – Svjedoci smo što se događa kad propadaju velike firme i za sobom povuku cijelu državu. Mali obrtnici su, pak, žilavi i brzo se prilagode i pronalaze efikasne odgovore – istaknuo je gradonačelnik i poželio obrtnicima i Gradu da ubuduće i više pridonose proračunu. On smatra da njihovu kvalitetu dokazuje činjenica da ostaju u Hrvatskoj i bore se jer, smatra gradonačelnik, granice su otvorene i danas je lako otići, treba imati hrabrosti ostati i dati svojim radnicima solidne plaće.

– Danas nije problem nabaviti novac, nego je jako teško pronaći kvalitetnog izvođača – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Zbog kroničnog manjka mladih obrtnika i praznih razreda u strukovnim školama, u Novom Marofu su od ove godine započeli s dodjelom obrtničkih stipendija. – Grad stipendira učenike deficitarnih zanimanja, a koja je kao takva prepoznao HOK. Na žalost ove ih je godine samo 22-oje, ali nadamo se ubuduće većem broju stipendista – rekao je Siniša Jenkač i izrazio nadu kako će marofski primjer biti poticaj i drugima za dodjelu stipendija budućim obrtnicima.

Siniša Jenkač je kao problem istaknuo „sporost prilagodbe obrazovnog sustava zahtjevima vremena pa je puno završenih gimnazijalaca koji ne znaju kud bi sa sobom, umjesto da se povećaju kvote obrtničkih zanimanja“. Gradonačelnik je obrtnicima obećao putem veza na nacionalnoj razini poboljšati takvu situaciju.

Slavljenicima je na jubileju u ime Hrvatske obrtničke komore čestitke uputio njezin potpredsjednik, Dalibor Kratohvil. – Obrtnici su nositelji života i gospodarstva svojih sredina – rekao je.

Povodom 50 godina organiziranog udruživanja obrtnika u Novom Marofu, podijeljena su i priznanja obrtnicima zaslužnima za opstanak i prosperitet obrtništva u krajevima koje „pokriva“ marofsko Udruženje – Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Breznici, Brezničkom Humu i Visokom.