Varaždinska županija i Obrtnička komora Varaždinske županije potpisali Sporazum o zajedničkom stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu za školsku godinu 2020./2021.

Sporazum o zajedničkom stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu potpisali su 9. prosinca 2020. godine, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

Ukupno 50 učenika iz Varaždinske županije koji se školuju za kuhare, konobare, hotelijersko-turističke tehničare i komercijaliste te pomoćne kuhare i slastičare primat će po 500 kuna stipendije mjesečno tijekom ove školske godine.

– Varaždinska županija je osigurala 125.000 kuna, što je 67 posto više nego prošle godine, a isti iznos će izdvojiti i Ministarstvo turizma tako da je za stipendiranje osigurano ukupno 250.000 kuna. Ove godine imamo 50 stipendista, od kojih je njih 26 novih. Riječ je o 13 učenika koji se školuju za kuhara i konobara, hotelijersko-turističkog tehničara i komercijalista, te 13 učenika koji se školuju za pomoćna zanimanja kuhar i slastičar. Lani smo imali samo četiri stipendista koja se školuju za pomoćna zanimanja, a sada smo taj broj utrostručili. Zahvaljujem Županiji na dugogodišnjoj suradnji, ali i na tome što smo dogovorili i stipendiranje učenika u pomoćnim zanimanjima. To su marljiva djeca koja se zapošljavaju kod naših obrtnika koji ih jako cijene i poštuju – istaknuo je Mario Milak, koji je zahvalio Županiji i na pomoći obrtnicima u prvom valu koronakrize.

– Ovo je jedinstveni sporazum u Hrvatskoj budući da je Obrtnička komora Varaždinske županije jedina u Hrvatskoj dosad uspjela povući novac Ministarstva turizma. Bez toga se ovaj program stipendiranja vrijedan 250.000 kuna ne bi provodio – istaknuo je župan Čačić.

Županija ostaje posvećena snažnoj podršci mladim ljudima na svim razinama obrazovanja, napomenuo je.

– Kad su u pitanju županijske stipendije, iz proračuna izdvajamo 1.470.000 kuna, po čemu smo drugi u Hrvatskoj per capita. Gospodinu Milaku zahvaljujem na pripremi i provođenju projekta stipendiranja za učenike u ugostiteljskim i turističkim zanimanjima, kao i na praćenju djece do zapošljavanja. Ponosan sam što je Varaždinska županija i danas druga po razini zaposlenosti u Hrvatskoj, daleko smo bolji i od europskog prosjeka, a imamo 4,5 posto nezaposlenih evidentiranih nakon prvog vala koronakrize. Uvjeren sam da ćemo i u drugom valu pandemije pronaći model pomoći obrtnicima putem jamstvenog fonda i kreditnih linija – rekao je Čačić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan.