Svečana Akademija povodom  Dana Hrvatske obrtničke komore

Svečana Akademija povodom Dana Hrvatske obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora (HOK), u znako državanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom obilježit će Dan Komore. Akademija će se održati u petak, 1. srpnja, u hotelu Westin (Kristalna dvorana) s početkom u 12.00 sati.

Na Akademiji će biti dodijeljena najviša priznanja HOK-a „Zlatne ruke“ najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Također, promovirat će se novi majstori, njih 1.368, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana. U ime novih majstora simbolično će diplomu preuzeti Ante Paštar, mladi majstor obućar iz Splita.

Ujedno, na Akademiji će biti dodijeljene nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta „Šegrt Hlapić“ najboljoj učenici, Patriciji Petreković, učenici trećeg razreda za zanimanje frizer u Srednjoj školi Viktorovac, Sisak; najboljoj školi, Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek i najboljoj mentorici, Mariji Posavec iz Koprivnice, vlasnici Frizerskog salona Mulier.

Ove godine Statuu „Zlatne ruke“ s poveljom, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija primit će: DARKO DRAŽENOVIĆ, Strojobravarski obrt Draženović iz Karlovca; DARKO FRANKOL, Moby Dick, obrt za proizvodnju, trgovinu i popravak obuće iz Koprivnice i MARIJAN KARLOVIĆ, Karlović, obrt za ugostiteljstvo, lov, proizvodnju i usluge iz Samobora.

Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem dobit će: ANDREJA BUKŠA, „ADEA – za ugostiteljstvo i trgovinu“ iz Paga; LJAZER ČIVLJAK, “ZLATARNA SIMON ČIVLJAK” iz Šibenika; ILIJA JELOVIĆ, “AS Mesnica” iz Županje; ŽELJKO MILOŠEVIĆ, “FRIGO, servis kućanskih aparata” iz Nove Gradiške; IVAN PRGOMET, “Frizerski salon za muškarce” iz Zagreba i MILJENKO RATKOVIĆ, “Stolarija i pilana Ratković” iz Varaždinskih Toplica.

Svečana Akademija održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske usvojio je 29. srpnja 1993. godine Zakon o obrtu. Ovim Zakonom, obnovljena je Hrvatska obrtnička komora (HOK) te utvrđeni njezini zadaci u promicanju i zastupanju hrvatskog obrtništva. Hrvatski obrtnici po prvi puta dobili su hrvatski zakon o obrtu i komoru koja u svom nazivu nosi ime Hrvatska obrtnička komora.

Obnoviteljska skupština HOK-a održana je 1. srpnja 1994. godine, kada je počela i primjena Zakona o obrtu te se taj dan obilježava kao Dan HOK-a.