Predstavljen Javni poziv Varaždinske županije za dodjelu zajma za obrtna sredstva - COVID-19

Predstavljen Javni poziv Varaždinske županije za dodjelu zajma za obrtna sredstva - COVID-19

Na konferenciji za medije, održanoj 15. svibnja u atriju Županijske palače predstavljen je Javni poziv za dodjelu zajma za obrtna sredstva – COVID-19 za mikro gospodarstvenike i obrtnike s do 10 zaposlenih.

Javni poziv za dodjelu zajma za obrtna sredstva „COVID-19“ predstavili su župan Radimir Čačić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

Obrtnička komora, od početka krize u stalnoj je komunikaciji s obrtnicima, ali i Varaždinskom županijom kako bi pronašli zajednička rješenja za pomoć i očuvanje obrta. Predsjednik Milak je na sastancima s predstavnicima županije prezentirao stanje obrta u vrijeme krize, potrebe obrtnika te predložio nužne mjere pomoći. U tom smislu dogovorena je pomoć obrtnicima kroz dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Varaždinske županije, a nova kreditna linija za obrtnike nastavak je uspješne suradnje i podrška predloženim prioritetnim mjerama za obrtnike.

Koliko je poznato jedino je Varaždinska županija pokrenula kreditnu liniju za kratkoročna obrtna sredstva uz jamstvo županijske agencije do 70% iznosa zajma, čime mikro poduzetnicima želi pomoći da ponovno pokrenu proizvodnju, svoje obrte i mala gospodarstva. Radi se o kreditnoj liniji za mikro poduzetnike s do 10 zaposlenih u iznosu do 50 000 kuna namijenjenoj isključivo za obrtna sredstva.

Varaždinska županija intenzivno vodi pregovore i s Državom u kojem bi iznosi kreditnih linija bili do 100 000 kuna, odnosno ukupni iznos kreditnih linija i do 10 milijuna kuna, a u kojem bi država djelomično sudjelovala u jamstvima.

Predsjednik obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak zahvalio je Varaždinskoj županiji na podršci i pomoći obrtnicima. „U Varaždinskoj županiji je 2888 obrta. U vrijeme pandemije u Varaždinskoj županiji nije bilo zatvaranja obrta i obrtnici nisu otpuštali svoje zaposlenike. Prva linija pomoći, odnosno bespovratna sredstva županije u iznosu od 3000 i 5000 kuna pomogla je obrtnicima, a ova kreditna linija za tekuću likvidnost u iznosu do 50 000 kuna će biti od velike pomoći obrtnicima, jer računi su ispražnjeni zbog mirovanja obrta ili smanjenog poslovanja. Naši obrti nisu veliki, ali su izdržljivi i čvrsti“ – rekao je predsjednik Milak i uz zahvalnost Županiji izrazio nadanje za nastavkom daljnje uspješne suradnje.

Preuzmite Javni poziv

Predajte zahtjev