Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata

Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata

Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji je jučer predstavila Vlada Republike Hrvatske, sveobuhvatno je rješenje kojim će krizu lakše premostiti i gospodarstvo i građanstvo. Hrvatska obrtnička komora pozdravlja napore Vlade RH da se ublaži cjenovni udar zbog višestruko povećanih cijena energenata.

Predstavljeni paket mjera uključuje i prijedloge Hrvatske obrtničke komore o primjeni šireg spektra mjera za mikro, male i srednje poduzetnike i obrtnike. Prvenstveno se to odnosi na vaučere za plin za koje će se moći prijavljivati kroz aplikaciju agencije HAMG-BICRO. Hrvatska obrtnička komora tražit će sastanak s predstavnicima navedene agencije te resornih ministarstava kako bi se dogovorio što jednostavniji i brži postupak ostvarivanja potpora kroz vaučere.

Pomoć ribarima i poljoprivrednicima iskazat će se kroz potpore male vrijednosti. Poljoprivrednicima za nabavu umjetnih gnojiva, dok će ribari i uzgajivači ribe potporama u iznosu od 50 milijuna kuna kompenzirati rast cijena plavog dizela.

Predstavljeni paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata zaštitit će preko 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu.

Budući da paket mjera na snagu stupa 1. travnja 2022., ostaje otvoreno pitanje u kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da velik broj obrtnika već trpi štete zbog višestruko većih računa.

Izvor: web stranica Hrvatske obrtničke komore