Otvorene prijave za Nagradu EU-a za sigurnost proizvoda

Otvorene prijave za Nagradu EU-a za sigurnost proizvoda

Europska komisija nedavno je otvorila prijave za Nagradu EU-a za sigurnost proizvoda kojom se odaje priznanje i potiče inovativne poslovne inicijative i istraživanja usmjerena na dobrobit potrošača. Nagrada donosi široko priznanje i doprinosi ugledu poslovanja, a nagrađivat će se zasebno MSP-ovi i veća poduzeća.

Ove godine fokus je na poboljšanju sigurnosti tinejdžera što može uključivati:

  • povećanje sigurnosti proizvoda koje obično koriste tinejdžeri (npr. električni uređaji, komunikacijska i medijska oprema, proizvodi za mikromobilnost (bicikli, e-bicikli, električni skuteri i skateboardovi, bicikli s električnim pedalama i sl.), kozmetika i higijenski proizvodi, nakit itd.)
  • povećanje sigurnosti kanala za kupnju koje obično koriste tinejdžeri (npr. kupnja mobitela ili kupnja putem društvenih medija)
  • isticanje i sprečavanje rizika vezanih uz sigurnost proizvoda s kojima se suočavaju tinejdžeri (inicijative za podizanje svijesti)
  • ukoliko inicijativa nije usmjerena isključivo na tinejdžere, ona može biti namijenjena široj publici ako se odnosi na proizvode, kanale za kupnju ili sigurnosne rizike koji su također relevantni za tinejdžere i imaju znatan utjecaj na njihovu sigurnost

Tko može sudjelovati?

Poduzeća:

  • koja su registrirana u jednoj od zemalja Europskoga gospodarskog prostora (članice EU te Island, Lihtenštajn i Norveška)
  • koja prijavljuju inicijativu provedenu u najmanje jednoj zemlji Europskoga gospodarskog prostora i koja je započela najkasnije do 8. ožujka 2023. godine
  • koja posluju u skladu s međunarodno priznatim standardima društveno odgovornog poslovanja povezanima s ljudskim pravima, radom, zaštitom okoliša i poštenim poslovnim praksama
  • koja podnesu inicijativu koja nadilazi zahtjeve utvrđene zakonodavstvom EU-a i pripadajućim standardima, a čiji je cilj povećati sigurnost tinejdžera (npr. dobrovoljno proširenje raspona kontroliranih opasnih kemikalija ili primjena strožih kriterija, dobrovoljne inicijative u područjima koja nisu obuhvaćena zakonodavstvom ili standardima kao što su kampanje za podizanje razine osviještenosti, inovativni modeli suradnje s dionicima, provođenje dodatnih istraživanja relevantnih za sigurnost proizvoda i slično)

Cjeloviti tekst Pravila natjecanja možete pronaći na dnu ove stranice.

Rok za podnošenje prijave:  8. 9. 2023.

Prijave se podnose putem obrasca kojem možete pronaći OVDJE.

Prijave će ocijeniti žiri sastavljen od predstavnika institucija EU-a i stručnjaka za sigurnost proizvoda.

Pobjednicima će nagrade uručiti povjerenik EU-a za pravosuđe na prestižnoj svečanosti dodjele nagrada, koja bi se trebala održati 4. prosinca 2023. u Bruxellesu.

Više informacija o Nagradi za sigurnost proizvoda ili prijavi potražite OVDJE.

Izvor: web stranica Hrvatske obrtničke komore

Slika: pixnio