Održana svečanost podjele majstorskih diploma i priznanja obrtnicima za 2019. godinu

Održana svečanost podjele majstorskih diploma i priznanja obrtnicima za 2019. godinu

Svečana podjela majstorskih diploma, kao i priznanja Hrvatske obrtničke komore zaslužnim obrtnicima održala se 22. srpnja 2020. godine u Skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu. Svečanosti su, uz dobitnike diploma i priznanja prisustvovali zamjenik Varaždinskog župana Tomislav Paljak i potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Robert Dukši.

Čestitavši svima, zamjenik župana Paljak istaknuo je duboku važnost, ali i samu tradiciju obrtništva u ovome kraju.

-Varaždin je oduvijek bio obrtnički grad, a kada govorimo o obrtništvu tada ne mislimo na klasičan biznis, nego na posao koji se razvija u krugu obitelji i prenosi se, ako je to moguće na slijedeće generacije. Bitna karakteristika obrtnika je potreba za udruživanjem. Nekada su to bile bratovštine i cehovi, a danas imamo komoru koja zapravo baštini tu povijesnu tradiciju. Želim istaknuti kako naša Županija potencira zanimanja koja nam nedostaju, suradnja s Obrtničkom komorom kao i Gospodarskom komorom je jako dobra. Opet smo pogodili s novim programima za zanimanja koja nedostaju na našem tržištu i već vidimo rezultate. – naglasio je zamjenik župana.

Robert Dukši, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije zahvalio je Varaždinskoj Županiji na suradnji, a posebno na iznimno važnoj financijskoj pomoći koja je pružena  obrtnicima početkom koronakrize, a  koja je stigla u pravo vrijeme kako bi se obrti održali funkcionalnim. Potpredsjednik Obrtničke komore pozdravio je i zaslužne obrtnike koji su svojim radom doprinijeli unapređenju cehovskog i strukovnog rada te dobili povelje, priznanja i zahvalnice HOK-a za 2019. godinu.

Uputio je i čestitke svim kandidatima koji su položili majstorski ispit.

-Vi ćete svojim radom doprinositi kvalitetnijem razvoju društva, bilo da odabirete vlastiti put – biti svoj gazda, bilo da sudjelujete u praktičnom  obrazovanju učenika, koji će vjerojatno isto tako jednog dana poželjeti biti majstori ili ćete u svoje obrte  unositi nova znanja, primjenom novih tehnologija, vlastitom poduzetničkom  energijom izboriti se za viši status i ugled u svijet obrtništva. Svi vaši napori i rezultati doprinos su razvoju obrtništva i društva u cjelini.- istaknuo je potpredsjednik Obrtničke komore.

U zimskom roku 2019. godine, u organizaciji Obrtničke komore Varaždinske županije majstorske ispite uspješno je položilo 27 kandidata iz Varaždinske i Međimurske županije u 10 zanimanja – frizer, elektroinstalater, elektromehaničar, kuhar, soboslikar-ličilac, autoelektričar, autolimar, automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater.

Nakon podjele majstorskih diploma, uručena su priznanja HOK-a uspješnim, uglednim i zaslužnim obrtnicima, koji su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju obrtništva, a svojim radom doprinijeli unapređenju cehovskog  i strukovnog rada u 2019. godini.

Tako su POVELJE za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija dodijeljene NEVENU MIHALIĆU, JOSIPU VEČERIĆU te posthumno VIKTORU PLAVECU.

PRIZNANJA za izniman doprinos razvoju obrtništva i unaprjeđivanju rada obrtničkih asocijacija dobili su JADRANKA BEHIN, DANIJELA CRNČEC , JOSIP ANTEKOLOVIĆ i RADENKO NEMEC, a ZAHVALNICE za izniman doprinos poticanju i unaprjeđenju rada obrtničkih asocijacija ANICA KOCIJAN KRALJ, ROBER HREN,  JOSIP ŠTABI, MIROSLAV TOMIEK i MIROSLAV ZELENC.