Održan tečaj higijenskog minimuma u organizaciji Udruženja obrtnika Novi Marof i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, 26. veljače 2020. održan je tečaj higijenskog minimuma u organizaciji Udruženja obrtnika Novi Marof i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Na tečaju je sudjelovalo 40-ak obrtnika frizerske i kozmetičke djelatnosti.

Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17) i Pravilnikom o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (NN 116/2018 od 21.12.2018.) propisano je:

Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti prije početka rada, odnosno obnavljati ih svakih 5 godina.

  • Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima za gore navedene djelatnosti imaju usvojena potrebna znanja za rad.
  • Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, medicinske biokemije i sanitarnog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti i osobnoj higijenite su izuzete od obveze pohađanja tečaja.