Održan 30. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Održan 30. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Udruženje hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin zajedno sa predsjednikom Obrtničke komore Varaždinske županije, Mariom Milakom i članovima Udruženja obrtnika iz Varaždinske županije, sudjelovali su na 30. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji je bio održan u Šibeniku od 12. do 14. studenoga 2017. godine.

Kongres je okupio oko 400 sudionika, a otvorio ga je ministar turizma Gari Cappelli, koji je istaknuo kako je Hrvatsku ove godine posjetilo 18 milijuna gostiju, što je povijesni turistički rezultat.

Ove godine, povodom 30. obljetnice Kongresa, dodjeljivana su posebna priznanja ugostiteljima, te je ispred Obrtničke komore Varaždinske županije i Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, priznanje primila Tajana Hohnjec, vlasnica Ugostiteljskog objekta „Tajana Hohnjec“ iz Petrijanca.

Na kraju Kongresa usvojeni su sljedeći:

ZAKLJUČCI

  1. Tražimo snižavanje stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 10%, sukladno Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske.
  2. Inzistiramo na unaprjeđenju jedinstvenog modela obrazovanja u obrtničkim zanimanjima. Ovakav model osigurava optimalan broj sati praktične nastave u realnom okruženju.
  3. Tražimo priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.
  4. Tražimo priznavanje toplog obroka i smještaja u troškove poslovanja s ciljem poboljšanja radnih uvjeta.
  5. Apeliramo na lokalnu upravu da se ukine ili smanji porez na potrošnju.
  6. Tražimo da Ministarstvo turizma preuzme ulogu koordinatora s ostalim institucijama da bi se jasno utvrdilo razgraničenje između ugostiteljske djelatnosti i trgovine, na način da se usklade postojeći propisi.
  7. Tražimo povećanje osnovnog osobnog odbitka na 5.000,00 kn s ciljem poticanja potrošnje.

Uz objavu Zaključaka predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec istaknuo je zadovoljstvo velikim odazivom sudionika i izrazio nadu da će doneseni „Zaključci“ biti realizirani do sljedećeg susreta struke koji će se ponovo održati u Šibeniku.

 

ku2

ku1