Obrtnička komora Varaždinske županije sudjelovala na Sajmu  poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja

Obrtnička komora Varaždinske županije sudjelovala na Sajmu poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja

Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja organiziran je 16. i 17.  listopada 2015.godine u Novom Marofu, a realiziran je u sklopu projekta „Poduzetništvo-moj izbor“, kojeg provodi Srednja škola Novi Marof. 
U sklopu projekta održana je motivacijska tribina prvenstveno namijenjena učenicima, na kojoj su sudjelovali obrtnici Varaždinske županije.

Moderator tribine bio je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, a sudionici su bili Helena Par-Crnković, vlasnica obućarskog, galanterijskog i trgovačkog obrta „Nikea“ sa sjedištem u Hrastovsko, ujedno i predsjednica Udruženja obrtnika Ludbreg, Petar Klopotan, vlasnik „Klomonta“, obrta za opremu montažu, servis plinskih i elektrouređaja i trgovinu iz Presečnog, ujedno predsjednik Udruženja Novi Marof, Darko Lončar, vlasnik obrta „Transporti-Lončar“ iz Cerja Nebojse, ujedno i predsjednik Udruženja Hrvatskih obrtnika Ivanec, te Dražen Roginek vlasnik obrta za ugostiteljstvo i usluge sa sjedištem u Križancu, a ujedno i potpredsjednik Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin. Na svojim su primjerima, iskustvima iz svog života i rada, obrtnici objasnili kako su kroz formalno obrazovanje,  neformalno i informalno tj. cjeloživotno učenje, započinjali svoj poduzetnički posao, kako su ga gradili, koliko im je učenje bilo potrebno da bi opstali u poslu ili ga razvijali.

Poruka koju su obrtnici na motivacijskoj tribini mladima uputili, bila je da bez stalnog  učenja i stjecanja novih znanja i kompetencija, nema opstanka na tržištu,  nema uspješnih poduzetnika, ni razvoja gospodarstva i društva u cjelini.

Ohrabrili su svoje mlade buduće kolege da uđu u svijet poduzetništva, da budu hrabri, odvažni, ali i dobro pripremljeni i spremni na ulaganja u sebe, na kontinuirano cjeloživotno učenje.

Projekt “Poduzetništvo-moj izbor”, vrijedan 146.797,85 kuna, odobren je Srednjoj školi Novi  Marof  u sklopu natječaja Ministarstva rada i mirovinskog sustava, sufinancira ga EU iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se od 20. srpnja 2015. godine do 20. travnja 2016. godine. Projektom se želi potaknuti poduzetnička kultura u zajednici i razviti pozitivan odnos prema cjeloživotnom učenju u području poduzetništva.

U sklopu projekta organiziran je Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja, natjecanje učenika u brendiranju i izradi suvenira regije iz ekološki prihvatljivih materijala, a ujedno se promovira zanimanje pomoćni stolar.