Obrtnici Varaždinske županije ponovo u Kaštel Starom

Obrtnici Varaždinske županije ponovo u Kaštel Starom

Udruženje obrtnika Kaštela po sedmi je put organiziralo manifestaciju „ Eno –Gastro Kaštela 2019.“  Veliko je to druženje obrtnika iz cijele Hrvatske, koji organizirani u svoja udruženja obrtnika i Obrtničke komore, rado dolaze u pohode svojim kolegama i prijateljima na moru. Privlačna je sama destinacija, ali i ideja da udruženi prezentiraju jela i pića svojih krajeva, autohtone kuhinje i običaje te na takav način doprinesu ne samo povezivanju i prijateljstvu među obrtnicima, nego i obogaćivanju turističke ponude, povezivanjem plave i zelene Hrvatske.

Na ovogodišnjem susretu je sudjelovalo 20 udruženja obrtnika, a pripremljeno je 2000 porcija hrane.

Kao i ranijih, tako su i ove godine sudjelovali obrtnici Varaždinske županije, čiji je dominantni predstavnik bilo Udruženje obrtnika Novi Marof.

Domaćine i brojne goste pozdravio je i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, koji je uz priču o Varaždinskoj obrtničkoj Komori i gradu Varaždinu,  sve pozvao i na Varaždinski Špancirfest.

Predsjednik je iskoristio prigodu i za razgovore s kolegama iz drugih krajeva, poput Imotskog, koji su prvi put sudjelovali na manifestaciji. Nakon razgovora na temu obrazovanja za obrtnička zanimanja, zadovoljstvo je bilo ipak na strani iskustva u Varaždinskoj županiji, koja bez obzira na sustavne probleme, po rezultatima ipak prednjači u Hrvatskoj.

Zanimljiv kontakt bio je sa slovenskim kolegom iz Obrtno – podjetniške zbornice Slovenije , vlasnikom Kovinopasarstva Rehar, s naglaskom na pitanja potreba ili pogodnosti oblika organiziranosti obrtništva. Došli su do zajedničkog stava, kako obveznost članstva u Komorskom sustavu ipak daje prednosti, jer veže obrtnike i štiti njihov interes, što je pokazala i opstojnost organiziranog obrtništva kroz stoljeća na nekad zajedničkom prostoru. Da je tako, potvrđuju to i aktualne rasprave u susjedstvu, gdje postoje tendencije povratka obrtništva na sustav obveznosti, koji je ranije napušten i ustupio mjesto dobrovoljnosti.

Ukratko, i ova je manifestacija pokazala da se tradicionalnost može održati spajajući ugodno s korisnim.

 

IMG-c8de6c4b32c64a6f6d0f4130f218ca96-V (1) bina kaštela (1)

IMG-50cf11c03e57305d5de59bd2d8778c03-V