NOVE MJERE OD 19.03.2020.- Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja

Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljnja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja

Ovom Odlukom se u Republici Hrvatskoj na razdoblje od 30 dana otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu od iznimne važnosti za građane poput sauna, bazena, kina, kazališta. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija osim onih s dostavama hrane i pučkih kuhinja. Obustavlja se i rad teretana, fitness centara, frizera, brijača, kozmetičari, pedikeri, saloni za masažu kao i održavanje izložbi, plesnih škola, revija, sajmova, ali i vjerskih okupljanja.

Obustavlja se rad svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, tržnice, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju dječje opreme, trgovine za prodaju hrane za životinje.

Što se tiče objekata koji će raditi u ovih 30 dana, tamo se treba osigurati rad tako da se osigura što veća udaljenost radnika i socijalna distanciranost, redovito se moraju provjetravati prostori, osiguravati punktovi s dezinfenkcijskim sredstvima.

Prema vijesti objavljenjoj na internet stranici Porezne uprave obavještavamo sve članove da iako postoji zakonska obveza prijave privremenog zatvaranja poslovnica odnosno prijava promjene radnog vremena, Porezna uprava će uvažavati naknadnu dostavu podataka.  Potrebno je u predviđenom polju „Napomena” napisati od kada se ta promjena stvarno primjenjuje (npr. ako ćete dostaviti prijavu zatvaranja poslovnice 20.03.2020. slobodno u polje „Napomena” napišite da vrijedi od 19.03.2020.)

Trenutno je izuzetno važno postupiti po uputama Nacionalnog stožera i izvršavati nužne radnje, a prijavu podataka u Poreznu upravu BEZ IKAKVIH SANKCIJA odraditi kada to budu objektivno dopustile okolnosti.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jednica lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Mjere stupaju na snagu 19. ožujka i primjenjuju se 30 dana.