Ministar Darko Horvat u Varaždinu

Ministar Darko Horvat u Varaždinu

Photo by: Varazdinski.hr

Jučer, 31. kolovoza 2016.g. u prostoru Hrvatske Gospodarske Komore- Županijske komore Varažin održano je predstavljanje otvorenih javnih poziva, a koje predstavljanje je održao ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat i njegovi suradnici. Ovom događaju prisustvovao je i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, g. Mario Milak koji je kratkim govorom pozdravio ministra i suradnike te ukazao na probleme koji prate obrtnike.

Predsjednik Mario Milak naznačio je nekoliko najvažnijih problema obrtnika kao što je: nelikvidnost, nepristupačnost povoljnim izvorima financiranja, opsežne administracije u poslovanju ali isto tako i obrazovanje za obrtnička zanimanja. „Mi trebamo kvalitetnu radnu snagu, ovdje, u našoj zemlji, ako želimo putem razvoja i  boljitka, a već sad smo svjedoci da nemamo stručnih i kvalitetnih radnika. 

Bojim se da ako hitno nešto ne promijenimo, uskoro i nećemo imati s kim raditi.“ – istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije. S ovakvim izlaganjem složio se i ministar Horvat te je istaknuo da je za rješavanje istih potrebna jača suradnja svih državnih institucija, pa tako i suradnja kako s Obrtničkom komorom tako i sa Gospodarskom komorom. Nakon izlaganja o mjerama i poticajima ministar Horvat i suradnici su se u društvu predsjednika Obrtničke komore Varaždinske županije g. Maria Milak uputili lokalnom obrtniku gdje su razgledali njegove poslovne prostorije i gdje im je obrtnik objasnio način obavljanja svoje djelatnosti te naglasio svu problematiku s kojom se susreće.

– Ministarstvo poduzetništva je tokom ove godine otvorilo osam javnih poziva. U pripremi su još dva koja ćemo otvoriti, siguran sam, u mandatu ove tehničke vlade. Svaki natječaj, prije nego što smo ga otvorili, sjeli smo s poduzetnicima i u iscrpnoj javnoj raspravi dobili povratne informacije što njih u jednoj takvoj metodologiji smeta. S tom sam namjerom i danas ovdje – rekao je Horvat.

– Jako puno smo danas govorili i o nedavno otvorenom natječaju E-impulsu, koji se po prvi puta ove godine financira sredstvima Europske unije, dakle, nismo mogli biti, kako to volim reći, slobodni strijelci, te oblikovati po vlastitom nahođenju, već smo morali raditi prema uputama Europske unije. Mislim da smo danas dobro objasnili poduzetnicima što oni moraju učiniti kako bi se što lakše prijavili na tu aplikaciju – zaključio je Darko Horvat.