Manifestacija Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin

Manifestacija Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin

Više od 600 učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Varaždinske županije sudjelovalo je u programu – Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“ koji je u dvorani Gospodarske škole u srijedu, 8. studenoga, organiziralo Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin.
-Ovim programom, kojeg je Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo u suradnji s Gradom Varaždinom, želimo potaknuti učenike sedmih i osmih razreda da nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja odaberu neko od obrtničkih zanimanja. Provedbom ovog projekta nastojimo popularizirati upravo obrtnička zanimanja i djecu zainteresirati da budu in i da upravo neko od obrtničkih zanimanja odaberu kao svoj životni poziv. Kako bismo im pomogli u donošenju te životne odluke organizirali smo po prvi puta i ovakvu prezentaciju na kojoj sudjeluju 34 obrtnika. Učenici završnih razreda osnovnih škola danas su tako imali priliku učiti od najboljih i uvjeriti se da nakon što završe obrazovanje za neko od obrtničkih zanimanja neće morati čekati na svoje radno mjesto, nego će ono čekati njih – istaknuo je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
Na prezentaciji u dvorani Gospodarske škole učenici su imali priliku vidjeti što sve mogu izraditi vješte obrtničke ruke, pa su tako uz nadzor majstora – obrtnika mogli primjerice izraditi drvenu kućicu za ptice, sašiti odjevni predmet ili dopadljivu ručnu torbu, napraviti frizuru ili urediti nokte, izraditi cvjetni aranžman, ali i naučiti kako postaviti keramičke pločice, ispeći „varaždinski klipič“, obraditi lim, popraviti računalo ili izraditi umjetnički predmet u kamenu.
– Nastojimo uspostaviti partnerski odnos između učenika i obrtnika i potaknuti ih da nauče raditi „zlatnim rukama“ koje će im osigurati financijsku sigurnost, a zajednici društveni napredak – poručio je na otvaranju ove priredbe predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
Trendovi se mijenjaju
Na ovoj odlično osmišljenoj i organiziranoj prezentaciji varaždinskom udruženju obrtnika čestitao je gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.
-Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin ima odlične ideje, koje je prepoznao i Grad Varaždin, kao pokrovitelj ove priredbe. Danas su obrtnici ovdje bili u prilici pokazati djeci što i kako rade, a djeca su mogla na primjer, popraviti lim na automobilu, postaviti keramičke pločice ili se okušati u nizu drugih obrtničkih zanimanja. Vjerujem da su djeca prepoznala vrijednost obrtničkih zanimanja i koristi koje mogu imati ukoliko se odluče za neko od obrtničkih zanimanja. Danas više nije in biti gimnazijalac, nego – obrtnik. Nakon završenih četiri razreda gimnazije, ukoliko ne upišete i završite fakultet, vi ste zapravo nitko i ništa. No, djeca koja završe obrtničku školu svoj novac počinju zarađivati čak pet godina prije nego njihovi vršnjaci koji su upisali fakultete. Trendovi se mijenjaju i svake godine obrtnička zanimanja upisuje sve više djece. Mislim da je to jako dobar trend – naglasio je gradonačelnik Neven Bosilj.
O višegodišnjem trendu rasta zanimanja za obrtnička zanimanja govorio je na otvorenju ove priredbe i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.
-Trideset posto naših osmaša upisuje obrtnička zanimanja, a ovakvi sajmovi i radionice sigurno će pomoći da još više djece upiše upravo obrtnička zanimanja, jer kroz interakciju s obrtnicima učenici mogu vidjeti, doživjeti i prepoznati neko od obrtničkih zanimanja za koje će se školovati – rekao je dr. sc. Miroslav Huđek.
Ovu priredbu kojom se djeca potiču na školovanje za obrtnička zanimanja pohvalio je i Igor Šoković, predsjednik Županijske obrtničke komore.
Atraktivne prezentacije obrtnika
Interesom učenika završnih razreda osnovnih škola bili su zadovoljni i obrtnici koji su se predstavili na ovoj priredbi.
-Danas smo prezentirali kako se postavljaju keramičke pločice, kako se režu, kako se postavlja knauf. Djeca su bila jako zainteresirana za ono što radimo, pa su i sami pokušali rezati i postavljati keramičke pločice. Naš posao je sada prilično dobro plaćen, iako je to naporan i težak posao . No, to je i jako zanimljiv posao, svaki dan radiš u nekom novom okruženju, svaki dan se susrećeš s novim izazovima – rekao je Mario Šanjek, vlasnik obrta za uređenje interijera LLG iz Poljane Biškupečke.
Zadovoljan s odazivom bili su i drugi obrtnici, koji su se trudili da tajne svog zanata predstave učenicima.
-Djeci smo danas predstavili dio autolimarskih i lakirerskih poslova, ravnanje limova bez lakiranja, proces pripremanja za lakiranje, popravak oštećenja od tuče bez lakiranja i slične poslove. Djeca se zanimaju za ovo što radimo i nadam se da će to uroditi plodom i da će se netko od njih odlučiti za posao autolimara i lakirera. To je definitivno jako interesantno zanimanje, iako nije baš najjednostavnije i najlakše. Nikada nemate dva ista karambola, pa je i posao svaki puta drugačiji, što je vrlo izazovno. Osim toga, od ovog se posla može pristojno živjeti – istaknuo je Dalibor Kolman, vlasnik AC Kolman, obrta za popravak i održavanje vozila iz Zamlake.
Učenici su imali priliku i sami izraditi neke od predmeta pod mentorstvom majstora obrtnika. -Sama sam sašila torbu od platna i uopće nije bilo teško. Još nisam donijela odluku što ću upisati nakon osnovne škole, ali će mi ova prezentacija sigurno puno pomoći u odabiru mog budućeg zanimanja – rekla je Eva Lacković, učenica Osnovne škole Metel Ožegović iz Radovana.