Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova u 15 hrvatskih gradova

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova u 15 hrvatskih gradova

 

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova održat će se u 15 hrvatskih gradova i njime će se nastojati popularizirati i promovirati poduzetništvo i obrti, rečeno je 14. ožujka na predstavljanju tog projekta.

Festival će započeti 18. ožujka u Dubrovniku, a završiti 4. studenoga u Koprivnici. U okviru njega bit će održani prodajni sajmovi, predstavljeni stari zanati, organizirat će se edukativne te gastro i kulinarske radionice, sve što bi moglo unaprijediti poslovanje obrtnika te malih i srednjih poduzetnika, najavili su organizatori projekta iz Styria medija grupe Hrvatska.

Među institucionalnim partnerima projekta je i Hrvatska obrtnička komora (HOK). Predsjednik Dragutin Ranogajec kaže kako želi razbiti famu po kojoj su djeca koja upisuju trogodišnja zanimanja manje vrijedna od onih koja upisuju gimnaziju te mnogo očekuje od kurikularne reforme.
press

Ranogajec je najavio i novi projekt Zajednička nabava – HOK ZNA,  s ciljem stvaranja uvjeta za povoljnije poslovanje obrtnika. Dodao je da je potpisan sporazum s HEP-om, prema kojem se obrtnicima omogućuju uštede u cijeni električne energije te kako je pri kraju potpisivanje sporazuma s Inom koji će obrtnicima omogućiti jeftinije gorivo.

 Na predstavljanju projekta sudjelovao je i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je najavio značajne promjene u regulativi vezanoj uz sredstva iz EU fondova.

“U 2015. godini volumen alokacije sredstava iz EU fondova nismo iskoristili niti do deset posto pa radimo rekonstrukciju pravila koju ćemo objaviti za desetak dana. Projekti koji su bili raspisani prošle godine bili su dobri, ali su uvjeti koje smo postavili bili nedohvatljivi realnom sektoru, odnosno poduzetnicima”, objašnjava Horvat, ističući uz ostalo i kako Ministarstvo poduzetništva i obrta radi na šest novih natječaja.

Jedan od suorganizatora festivala je Hrvatska zajednica županija, a njen predsjednik, župan šibensko-kninski Goran Pauk naglasio je kako županije, uz ostalo, rade na prometnoj, obrazovnoj, ali i poduzetničkoj infrastrukturi, primjerice planirajući gospodarske zone.

 “U Šibensko-kninskoj županiji orijentirani smo na obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, dok se velikima pomaže na druge načine. Radimo i na kreditnim linijama koje se odobravaju poduzetnicima, subvencioniramo kredite i slično”, rekao je Pauk

Kaže kako je iznimno sretan zbog opstanka TLM-a jer će, smatra, od nastavka rada TLM-a koristi imati i lokalni poduzetnici, naslonjeni na tu veliku tvrtku.  

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić najavio je nove projekte, kojima HGK nastoji pomoći članstvu, koje u velikoj većini čine mali i srednji poduzetnici, poput digitalne komore, dualnog obrazovanja, projekta Start up Hrvatska te internacionalizacije poslovanja.