Diplome za majstore u obrtničkim zanimanjima

Diplome za majstore u obrtničkim zanimanjima

Majstorima obrtnicima i majstorima u obrtničkim zanimanjima  podijeljene su diplome na svečanosti upriličenoj u  Županijskoj palači Varaždinske županije.

Promovirana su 42 majstora u 45 zanimanja i to:

10 frizera, 7 elektroinstalatera, 6 kuhara, 3 kozmetičara, 3 autoelektričara, 3 zidara, 3 vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, 2 stolara i po jedan autolimar,  autoserviser, instalater grijanja i klimatizacije, elektroinstalater i elektromehaničar te jedana osoba s tri majstorska ispita, vodoinstalater,instalater grijanja i klimatizacije, elektroinstalater i elektromehaničar.

Novim majstorima pozdravnim riječima su se obratili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula da joj je izuzetno drago da Obrtnička komora Varaždinske županije uspijeva održati kontinuitet provođenja majstorskih ispita.

– Još je značajnije da postoji interes za polaganje majstorskih ispita, kako kod obrtnika, tako i u dijelu gospodarstva. To dokazuje da je u našoj županiji poduzetnički duh snažan, a obrtništvo posebno dokazuje svoju žilavost i održivost jer broj obrtnika stalno raste, što je važno za gospodarstvo u cjelini. U Županiji smo toga svjesni i nastavit ćemo dobru suradnju s Obrtničkom komorom Varaždinske županije, kako putem različitih vidova pomoći gospodarstvu, tako i stipendiranjem učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Svim novim majstorima želim puno poslovnih i osobnih uspjeha, a posebno da svoje znanje i vještine uspješno prenose novim generacijama obrtnika, jer je to najbolji put za daljnji razvoj obrtništva i cjelokupnog gospodarstva – istaknula je Silvija Zagorec.

Predsjednik Obrtničke komore varaždinske županije Mario Milak je obraćajući se nazočnima naglasio kako se radi o generaciji majstora koji su svoje titule stekli u posebnim okolnostima, u jeku epidemije koronavirusa.

– To je tražilo posebne napore da bi se životni i radni ritam uskladio s ispitnim terminima i svim ograničavajućim mjerama. Mnogi su zbog toga morali odustati, ali uporni su uspjeli. Ovime ste dokazali da postoji interes za vlastitim razvojem, stjecanjem znanja i kompetencija. Stjecanja naziva majstora, za neke od vas znači i novu poslovnu priliku, otvaranje obrta kojim ćete se osamostaliti i biti sam svoj gazda. Većina od vas će biti ti koji će sudjelovati u naukovanju i obučavati djecu za obrtnička zanimanja, unosit ćete nove energije, iskustva, prenositi nova znanja, koja su potrebna njihovoj, ali vašoj budućnosti.  Poduzetni i hrabri svoje prilike uvijek nalaze, ali ovo zahtjevno vrijeme pruža nove šanse, jer obrtnička zanimanja imaju na tržištu rada svoje prepoznatljivo mjesto, tražena su prije svega na domaćem tržištu, što nam je vrlo važno, a onda i širom svijeta. Često ponavljamo da je  biti majstor velika  stvar, a biti dobar majstor, znači puno više, to je čast. Od srca želim svima vama da budete dobri majstori!

Treba napomenuti da majstorskim ispitima pristupaju osobe sa stručnim znanjem i iskustvom i to iz dvije osnovne kategorije:

  • Obrtnici koji proširuju djelatnost ili zaposlenici obrtnika koji će raditi na naukovanju učenika, odnosno, moći će otvarati vlastite obrte
  • Zaposlenici u trgovačkim društvima koja rade na obrtnički način, koji će stjecanjem majstorske diplome provoditi naukovanje učenika.

Ove godine je iz prve kategorije bilo 20 majstora, što je značajno povećan je u odnosu na prethodnu, kad je takvih bilo 9. Broj majstora iz trgovačkih društava je 22 u odnosu na prošlogodišnjih 30.

GALERIJA FOTOGRAFIJA:

navigate_before
navigate_next