Budućim kuharima i konobarima veće stipendije kao poticaj za obrazovanje

Kako  se provodi novi način stipendiranja učenika koji se obrazuju za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, danas se moglo čuti u Obrtničkoj komori Varaždinske županije.

Upravo je to bila tema sastanka i posjete državne tajnice u Ministarstvu turizma i sporta Sandre Herman, Slavka Štefičara, ravnatelja Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije MINTS-a, Silvije Zagorec, zamjenice župana Varaždinske županije, dr.sc. Miroslava Huđeka, pročelnika  Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport s predsjednikom Obrtničke komore Varaždinske županije Mariom Milakom.
Učenici koji se školuju za kuhare, konobare, hotelijersko-turističke tehničare i komercijaliste, ali i zanimanja  pomoćni kuhar i slastičar, korisnici su stipendija koje osiguravaju Ministarstvo turizma i sporta, Varaždinska županija i Obrtnička komora Varaždinske županije kao nositelj projekta.

Državna tajnica Sandra Herman je upravo Varaždinsku županiju istaknula kao primjer dobre prakse: „ Obrtnička komora Varaždinske županije jedina je u Republici Hrvatskoj i od samog početka, od 2008. godine u suradnji sa Županijom  i Ministarstvom turizma provodi program stipendiranja učenika za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

– Uhvatili smo se u koštac s rješavanjem problema nedostatka radne snage, koji se ne može riješiti preko noći no nadamo se da će ove stipendije uvelike tome doprinijeti. Ove školske godine smo stipendije povisili do 2.000 kuna mjesečno, a potpisuju se tripartitni ugovori, između Ministarstva, gospodarstvenika i učenika. S obzirom da je Obrtnička komora Varaždinske županije primjer dobre prakse i sudionik u ovogodišnjem pilot-projektu, željeli smo da bude spona prema obrtničkim komorama u ostalim županijama te poveznica između obrtnika i učenika, koje Ministarstvo stipendira“  rekla je državna tajnica Herman, istaknuvši da je želja da se u stipendiranje uključi što veći broj gospodarstvenika.

„Varaždinska županija će i ubuduće biti partner Ministarstvu i Obrtničkoj komori, bilo da se radi o zajedničkom sufinanciranju projekata stipendiranja ili pri kreiranju upisne politike. Već 15-ak godina provodimo zajedničko stipendiranje učenika koji se školuju za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, samo u ovoj školskoj godini zajednički stipendiramo pedesetak učenika, a danas smo razgovarali o novom modelu s konačnim ciljem da što više učenika potaknemo na školovanje za zanimanja potrebna na tržištu rada. Dajemo punu podršku Ministarstvu u svim nastojanjima da se dodatno povećaju stipendije za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu“ istaknula  je Silvija Zagorec.

Od ove školske godine Ministarstvo turizma i sporta provodi novi model stipendiranja, koji je kao pilot-projekt primijenjen i u Varaždinskoj županiji.

„Veseli me da je Obrtnička komora Varaždinske županije dio jednog dobrog projekta stipendiranja učenika za ugostiteljsko-turistička zanimanja i da smo uspjeli održati kontinuitet od petnaestak godina stipendiranja učenika.

Stipendije su uvijek poticajne, znače kako učenicima, tako i njihovim obiteljima. Naravno, stipendije su poticajna mjera za upis djece u određena zanimanja, a nama je  posebno važno da  to budu obrtnička zanimanja. Bez obzira što je kod nas prisutan već duže vrijeme pad broja ugostitelja, kuhari i konobari su i dalje  deficitarna, vrlo tražena zanimanja.

Upravo ovaj novi model stipendiranja koji provodi Ministarstvo turizma dati će mogućnost da  obrtnici kao poslodavci stipendiraju one učenike koji su se pokazali zainteresiranim za naukovanje, za zanimanje koje će biti njihovo životno  opredjeljenje, one koji su pokazali rezultate i koji će na kraju biti zaposleni kod njih barem godinu dana, a moguće i duže.

Oni se uključuju u projekt stipendiranja učenika  na način da udružuju svoja  sredstva s Ministarstvom u omjeru 30:70 te osiguravaju poticajnu stipendiju, koja može iznositi do 2.000 kuna.

Mi smo iz Komore kontaktirali naše obrtnike da se uključe u taj novi način stipendiranja i početni uspjeh je zabilježen. Imamo dvojicu ugostitelja obrtnika i 3 stipendistice. Jednog od njih smo posjetili, radi se o Krunoslavu Novaku, vlasniku obrta Pivnica „Stari mlin“ u Trnovcu Bartolovečkom, koji stipendiranjem osigurava poticajne stipendije dvjema učenicama, a  po završetku njihovog  obrazovanja osigurava sebi kvalitetne radnice koje su se obučavale  u njegovom obrtu.

Među našim stipendistima postoji još jedna kategorija učenika koja zavređuje našu pažnju i potporu, a na njih smo ponosni, to su učenici za zanimanje pomoćni kuhar i slastičar. Drago mi je da smo i do sad imali suglasje s Ministarstvom i Županijom da i ta djeca ostvaruju stipendije, pa se nadam da će i ubuduće biti načina da ostanu u sustavu.

Na kraju izražavam zadovoljstvo suradnjom i  s  Ministarstvom turizma i sporta i Županijom.

Mogu isto tako izraziti želju i nadanje  da ovakav način stipendiranja saživi i za sva ostala obrtnička zanimanja, pa bismo onda mogli govoriti o uspješnom modelu poticanja obrazovanja za  deficitarna obrtnička zanimanja.

Drugim riječima, kad bi učenik imao određenu sigurnost, da će tijekom školovanja ostvarivati primjerenu stipendiju, da ima mogućnost steći praktična znanja i nakon toga imati još i osigurano radno mjesto (makar i na određeno vrijeme), bio bi to vrlo poticajan alat za upis u obrtnička zanimanja. To naravno, s druge strane povlači i veću odgovornost za izvršavanje obaveza, učenja i naukovanja, u čemu sudjeluju  učenik,  roditelj i mentor (majstor obrtnik ).

Nadam se da će u skoroj budućnosti ova potreba, ali i model poticanja biti prepoznati i provedeni u život u široj zajednici.  Cilj nam je svima da produciramo kadrove za obrtništvo, da mladi ljudi budu dobro educirani i spremni za tržište rada, bilo kao zaposlenici ili budući vlasnici svojih obrta i u konačnici, da ostanu graditi budućnost u svojoj zemlji“   naglasio je u svom obraćanju Mario Milak, predsjednik  Obrtničke komore.