Bespovratna sredstva za naučnike i mentore

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je Otvoreni javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za aktivnost Majstor svog zanata-naukovanje.

Prijave se zaprimaju isključivo od 19.10.2015. godine (sukladno točki 8. ovog Otvorenog javnog poziva). Otvoreni javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 13.11.2015. godine.

Detaljnije informacije o javnom pozivu na linku: Javni poziv – Majstor svog zanata-naukovanje

Prioritet ovog Otvorenog javnog poziva je poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta čime se doprinosi stjecanju vještina za samostalan rad u zanimanju te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija učenika.

Prihvatljive aktivnosti su:

–    izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja za zanimanja u sustavu vezanih obrta iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“ broj 42/08) koja su ovom Aktivnošću određena kao deficitarna: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist,  instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, tesar i vodoinstalater.

Potpora se može dodijeliti i za druga obrtnička zanimanja koja na svom području područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna.

Prihvatljivi troškovi su:

 –   troškovi vezani uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta za ostvareno radno vrijeme planirano izvedbenim planom i programom praktične nastave i vježbi naukovanja, a sukladno odredbama Pravilnika o minimalnim uvjetima za ugovore o naukovanju
 –    naknada mentoru koja se utvrđuje prema prosječnoj vrijednosti sata rada temeljem bruto II plaće mentora koji sudjeluje u obrazovanju učenika, a sukladno broju sati koje učenik mora realizirati sukladno nastavnom planu i programu u svakoj godini obrazovanja (I godina-560 sati, II godina-630 sati i III godina-640 sati). Visina naknade mentoru utvrđuje se na način da se prosječna vrijednost jednog sata rada iz bruto II plaće (za 3 mjeseca ili na razini cijele godine) množi sa brojem sati koje učenik mora realizirati sukladno nastavnom planu i programu u određenoj godini.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 15.000,00 kuna, a najviši 150.000,00 kuna.

U proračunu Ministarstva poduzetništva i obrta planirano je ukupno 3.200.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem ovog Otvorenog javnog poziva.

Detaljnije informacije o javnom pozivu na linku: Javni poziv – Majstor svog zanata-naukovanje