Zajednički za obrtništvo

Obrtništvo je  svakako među najpogođenijim dijelovima gospodarstva. Zbog odluke o zabrani rada uslužnih djelatnosti, a takvih je u obrtništvu najviše, silom zakona  s radom je prestalo cca 45% obrtnika na području Varaždinske županije.

Obrtnička komora Varaždinske županije u konstantnoj je komunikaciji s obrtnicima ali i lokalnom zajednicom, ne bi li našli zajednička rješenja za pomoć i očuvanje radnih mjesta i obrta. Obrtnicima, putem AIDA sustava, kao i putem web stranice i društvenih mreža dostavljaju se informacije vezano uz mjere Vlade RH, Stožera CZ kao i mjere i aktivnosti koje se poduzimaju na razini HOK-a, tumačenja propisa i mjera, upute za postupanje, traženja odgovora na postavljena pitanja.

Iako su mjere Vlade RH značile pomoć i ohrabrenje, vrijeme je pokazalo da to nikako neće biti dovoljno za održivost obrtništva, da su neki obrtnici dovedeni na rub, gotovo u životnoj ugrozi zbog nedostatka prihoda i nemogućnosti rada. Zbog toga je Obrtnička komora Varaždinske županije donijela odluku o isplati jednokratne  solidarne pomoći i to udruženo s pet svojih  Udruženja obrtnika. U tijeku je prikupljanje zahtjeva, koji će se  rješavati po skraćenom postupku.

Iz Obrtničke komore Varaždinske županije je na samom početku pojave krize uzrokovane pandemijom COVID-19 upućeno pismo – apel sa  zahtjevom gradovima Varaždinske županije za pružanje konkretne pomoći obrtnicima. No najznačajniji je dogovor postignut u komunikaciji s Varaždinskom Županijom. Predstavnici Obrtničke komore su  na sastanku sa županom Čačićem i pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, Jakopovićem, prezentirali sliku obrtništva nakon provedene ankete među obrtnicima, naglasili  njihove najveće  potrebe i predložili prioritetne mjere za pomoć u poslovanju.

Postignuta je puna suglasnost i razumijevanje problema, što je usklađeno i s namjerama i mogućnostima županije, temeljem čega će Varaždinska županija svim obrtnicima koji su prestali s radom zbog pandemije, dodijeliti bespovratna sredstva u iznosu od 3000,00 kn, odnosno 5000,00 kn za one koji imaju 10 i više zaposlenih. U cilju očuvanja radnih mjesta i likvidnosti obrtnika u proračunu Županije za 2020. godinu bit će osigurano 1.500.000 kuna za pomoć obrtnicima.

Pravo na bespovratna sredstva imat će svi obrtnici na području Varaždinske županije, izuzev Grada Varaždina, koji imaju zatvorenu djelatnost i koji nemaju niti jednu osnovu po kojoj mogu raditi. Da bi ostvarili pravo na bespovratnu pomoć, podnositelji zahtjeva trebaju jedino popuniti on-line obrazac na sljedećoj web adresi:

S obzirom na iskazanu potrebu da se obrtnicima osiguraju obrtna sredstva pod povoljnim uvjetima kao mjera nužne pomoći za poslovanje, u sljedećem se koraku priprema kreditna linija isključivo za obrtna sredstva u iznosu do 50.000 kuna.  Garancijska agencija Varaždinske Županije preuzet će 80 posto garancije za navedena sredstva.

Sve spomenute konkretne mjere pomoći obrtnicima Varaždinske županije neće riješiti i  sve njihove probleme, ali će biti velika pomoć očuvanju obrtništva, radnih mjesta kao i zalog da obrtnici mogu ponovo krenuti radom nakon završetka ove krize.