URUČENE MAJSTORSKE DIPLOME I PRIZNANJA HOK-a

URUČENE MAJSTORSKE DIPLOME I PRIZNANJA HOK-a

Na svečanosti koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu u četvrtak, 21. ožujka, uručene su  majstorske diplome obrtnicima koji su majstorski ispit položili tijekom prošle godine.

Majstorski ispit, najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima, položila su 33 obrtnika, koji rade u 17 obrtničkih zanimanja –  pet elektroinstalatera i frizera, tri kuhara, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije te mesara, dva klesara i autoservisera te jedan elektromehaničar, natkonobar, stolar, urar, staklar, vodoinstalater, zidar, autolimar i automehaničar.

-Obrtnici su uporni, radišni i časni ljudi, koji svojim djelovanjem doprinose gospodarskom razvoju, stoga možemo reći da su upravo obrtnici najotporniji stup gospodarstva. U Varaždinskoj županiji radi 3.777 obrta, a interes za polaganje majstorskih ispita je sve veći. Posebno me raduje da smo ove godine dobili nove majstore u posebno deficitarnim zanimanjima, kakva su staklar, urar i klesar – istaknuo je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije i čestitao novi majstorima.

Majstorske diplome na svečanosti su uručili predsjednik Obrtničke komore, Igor Šoković te Silvija Zagorec,  zamjenica župana Varaždinske županije.

-Za gospodarstvo Varaždinske županije obrtništvo je od iznimnog značaja. Obrta ima sve više, tako da bilježimo porast od 10,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se da će radionice i poslovni prostori naših obrtnika biti puni mladih. Posebno veseli podatak da je u Varaždinskoj županiji u ovoj školskoj godini upisano pet posto više učenika u obrtnička zanimanja nego što je bilo planirano. Doista ulažemo znatne napore u promociju obrtničkih zanimanja, zajedno s Obrtničkom komorom i s ravnateljima naših strukovnih škola. Čestitam svim novim majstorima koji su uspješno položili ispite, želim vam puno poslovnih i osobnih uspjeha – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Na svečanosti su uručena i priznanja članovima Obrtničke komore, pa su Povelju Hrvatske obrtbičke komore dodijeljena ugostitelju Vladi Tomaškoviću, autorpijevozniku Ivici Kišaku i Jadranki Behin, vlasnici obrta za ugostiteljstvo.  Posthumno je povelja Hrvatske obrtničke komore dodijeljena Branku Brežnjaku.

Priznanja Hrvatske obrtničke komore dobili su Martina Vidak (obrt za aktivnosti djece i mladih), Srećko Grabrovec (zidarski obrt), Josip Novak (keramičar), Zoran Marenčić (obrt za posredovanje) i Sintija Androić (ugostiteljsli obrt), a zahvalnice – Marina Kovačić Jozić (frizerski obrt), Robert Šešet (obrt za proizvodnju slastičarskih proizvoda) Robert Dukši (ugostiteljski obrt), Silvijo Jenkač (autoprijevoznik) te Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo. Priznanja Obrtničke komore Varaždinske županije uručili su predsjednik  Igor Šoković i zamjenica župana Silvja Zagorec.