Udruženje obrtnika Novi Marof: obilježena 55. godišnjica rada

Udruženje obrtnika Novi Marof: obilježena 55. godišnjica rada

Na svečanoj sjednici Skupštine Udruženja obrtnika Novi Marof, koja je održana u petak, 8. prosinca, u Ugostiteljskom obrtu „Romantika“ u Možđencu, obilježena je 55. godišnjica osnivanja ovog obrtničkog udruženja. Na sjednici su dodijeljena i jubilarna priznanja za dugogodišnji rad u obrtništvu članovima Udruženja obrtnika Novi Marof.

– Ako se osvrnemo na proteklih 55 godina, kada su 1968. godine naši kolege osnovali Udruženje samostalnih zanatlija, vidimo da je tada bilo evidentirano njih 160. Prvi predsjednik Udruženja bio je Mato Štorga. Djelovali su u iznajmljenim prostorima i planirali kako doći do vlastitog. Racionalnim trošenjem vlastitog novca i uz pomoć Hrvatske obrtničke komore danas imamo vlastiti prostor za rad. Broj obrtnika bio je u stalnom porastu, pa danas imamo gotovo 530 obrta. Posebno želim istaknuti da naše udruženje nije bilo tek svjedok promjena u obrtništvu kroz sve te godine, nego je bilo aktivni sudionik u tim promjenama i snažan glas svih obrtnika na području našeg djelovanja, na području gradova Novi Marof i Varaždinske Toplice te općina Ljubešćica, Breznica, Breznički Hum i Visoko. Članovi našeg udruženja aktivno su sudjelovali u radu Obrtničke komore Varaždinske županije, ali i u radu najviših tijela Hrvatske obrtničke komore, a naši su članovi dobitnici niza vrijednih priznanja naše krovne organizacije. Posljednje u nizu je  „Plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem“ koje je ove godine dobio naš član Dominik Meštrić – istaknuo je na svečanoj sjednici Zvonimir Pisačić, predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof.

Na jubileju je članovima Udruženja čestitao Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik.

-Kako i sam potječem iz obrtničke obitelji, znam što vas muči i kroz kakve ste probleme prolazili. Danas vidimo promjenu trenda, obrtnička zanimanja su ponovo atraktivna, a promijenjena je i njihova percepcija u javnosti. O tome svjedoči i kontinuirani rast broja obrtnika, što je najbolje jamstvo da obrtništvo i obrtnici imaju budućnost – naglasio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Na svečanoj sjednici članovima novomarofskog udruženja jubilej je čestitao i Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, koji je posebno pohvalio njihov doprinos uspješnom radu Županijske obrtničke komore i Hrvatske obrtničke komore.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja članovima Udruženja za dugogodišnji rad u obrtništvu.

Priznanja za 10 godina rad u obrtništvu dodijeljena su: Nikoli Oštreku (građevinski obrt „Oštrek gradnja“ iz Gornjeg Makojišća), Marijanu Rabuzinu (obrt za keramičarske radove „Keramika siba“ iz Ključa), Draženu Štrigi (obrt za knjigovodstvene usluge „Konto“ iz Ljubešćice),  Alenu Horvatu (obrt za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge „Slim“ iz Možđenca), Juraju Pupeku (obrtza prijevoz iz Madžareva),  Dijani Omić (obrt za aranžiranje i izradu vjenčanog asortimana „Savio style“ iz Grane).

Priznanja za 20 godina rada u obrtništvu primili su: Marijan Ferenđa (Cvjećarnica Orhideja iz Novog Marofa), Nenad Zrinjski (autorservis i trgovina iz Remetinca), Tomislav Nofta (obrt za proizvodnju proizvoda od metala i tiskanje iz Varaždinskih Toplica), Andrijana Šarc, (pekarski obrt „Nina“ iz Topličice)

Priznanja za 30 godina obrtništva dobili su: Dražen Tepeš (stolarski obrt „Stolarija Tepeš“ iz Novog Marofa), Ivan Slunjski (ugostiteljski obrt „Z3“ iz Završja Podbelskog), Ivanka Šafran (frizerski obrt iz Oštrica), Ivica Kišak (autoprijevoznik iz Krča), Mario Zagorec (Ribogojilište Belski dol iz Bele), Zdravko Vuradin( građevinski obrt „Grading“ iz Novog Marofa), Vladimir Pintač (obrt za postavljanje telefonske mreže i instalacija i elektroinstalacija), Stjepan Mikulčić (ugostiteljski obrt Europa iz Ljubešćice).

Priznanja za 40 i više godina obrtničkog rada dodijeljena su: Franji Kuzmiću, vlasniku Plastilakelektronic, obrta za izradu pribora, opreme i uređaja u elektronici, plasificiranje i sitotisak iz Pake, zatim Ivici Žegeru, vlasniku Stolarske obrtničke radionice iz Podruta, Ivančici Šumečki, vlasnici frizerskog salona Aurora iz Varaždinskih Toplica i Velimiru Šanteku, vlasniku obrta Prerada plastike Šantek iz Novog Marofa).

Priznanja laureatima uručili su Zvonimir Pisačić, predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof i Igor Šoković, predsjednik Županijske obrtničke komore.

U ime nagrađenih zahvalio je Franjo Kuzmić, vlasnik obrta koji uspješno posluje već 42 godine.