Predsjednik Milak posjetio stipendiste u Centru „Tomislav Špoljar“

Ove godine konačno je ostvarena ranije najavljivana  posjeta predsjednika Obrtničke komore Varaždinske županije Marija Milaka Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Posjeta s razlogom; upoznati učenike kojima su dodijeljene stipendije za zanimanja pomoćni kuhar i slastičar, upoznati i njihove učitelje i upoznati način na koji škola funkcionira.

Da podsjetimao, Obrtnčka komora Varaždinske županije, kao jedina komora u Republici Hrvatskoj, već trinaestak godina u partnerstvu s Varaždinskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta sudjeluje u Programu poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu „ Stipendije“.

Prošle školske godine  Obrtnička komora je inicirala, a prijedlog je prihvaćen  u Ministarstvu turizma i Županiji, da u program stipendiranja uđu i učenici pomoćnih zanimanja. Pokazalo se to vrlo dobrim potezom i na javni poziv se prijavilo 13-ero učenika kojima  su stipendije dodijeljene. Kao pomoć  i poticaj, stipendija je tim učenicima  višestruko korisna. Prije svega doprinosi uvažavanju te djece i njihovih zanimanja, koja uz potporu staju  uz bok ostalih zanimanja, dopunjuju ih, dokazujući društvenu korisnost i potrebnost, djecu se osnažuje  kao osobe koje će biti priznati  članovi društva, gradeći njihovo samopuzdanje i vjeru u budućnost. Mnogi od tih učenika koji su do sad našli svoje mjesto u ugostiteljstvu ili drugim uslužnim djelatnostima, tamo su se pokazali kao marljivi, uporni i pouzdani radnici, a to je dovoljan dokaz da se na njih može računati. Uz to neka od te djece žive u otežanim obiteljskim prilikama, pa im stipendija znatno olakšava obrazovanje.

Obrtnička komora Varaždinske županije je prošle godine školi  dodijelila financijsku donaciju, koja je usmjerena u opremanje praktikuma za buduće kuhare i slastičare ( u pomoćnom zanimanju). Iako  skromna, dobro je  iskorištena i poslužila je  mladim kuharima i slasičarima u savladavanju vještina pripremanja jela i slastica. Upravo su oni ponosno  pokazali gostima kako funkcionira kuhinja i za posebnu prigodu pripremili su, naravno uz pomoć svojih učitelja, izvrsne slastice.

Ljubazni domaćini, ravnatelj Marin Vučić i Ivanka Jakopec,  proveli su svoje goste školom koja odiše neposrednošću, ležernošću i prisnošću u odnosu učenika i učitelja. Profesorica Jakopec istinski je oslonac i pomoć učenicima, kako u svemu, tako i pomaganju oko ostvarivanja stipendija, kojih je ove godine ipak manje nego lani.

Ravnatelj Marin Vučić vodi školu dvadeset godina i vrlo je ponosan na sva postignuća škole,  koja baš ove godine obilježava 90 godina postojanja. Škola  nosi ime svog osnivača Tomislava Špoljara, čovjeka koji je imao empatiju, viziju, hrabrost i snagu da provede u život humanu ideju uključivanja sve djece u odgoj i obrazovanje za smoodrživi život. Izrazivši zadovoljstvo viđenim, Mario Milak je istakao:

„ Ovim što smo ovdje vidjeli istinski smo oduševljeni. Ovo je posebna škola,  posebna po pozitivnoj energiji, toplini koja prati ophođenje učenika i učitelja. Naši su stipendisti pokazali dozu zrelosti, bilo da su nam u kuhinji prezentirali svoj rad, koji je moram reči bio i vrlo ukusan, bilo u razredima kroz razgovore. Veseli ta spoznaja da u ovoj školi uče djeca koja tu stječu dobre radne navike, sampouzdanje i samopoštovanje, što je  bitno za njih. Zato mislim da su dodijeljene stipendije stigle u prave ruke i  da će biti doprinos stvaranju mogućnosti za kvalitetniji život i budućnost tih mladih osoba“.