Obilježili smo 25 godina rada i djelovanja Obrtničke komore Varaždinske županije

Obilježili smo 25 godina rada i djelovanja Obrtničke komore Varaždinske županije

Obrtnička komora Varaždinske županije proslavila je svoj 25. rođendan.

Kako je rekao predsjednik Milak:

„Vrijeme iza nas, četvrt stoljeća djelovanja Obrtničke komore Varaždinske županije, poprilično u životu čovjeka,  tek je djelić vremena duge obrtničke povijesti i tradicije na ovom prostoru. Prošlost, kao i sadašnjost govore da je obrtništvo kroz sve ovo vrijeme u temelju gospodarskog i društvenog razvoja, a tako će  biti i u budućnosti. Oduvijek snagu obrtništva čini organizirano povezivanje, zajedništvo, podupiranje, snaženje i borba za zajedničke interese“.

S njim je suglasan bio i uvaženi gost, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, krovne institucije komorskog sustava, Dragutin Ranogajec. On je naglasio zajedništvo i pomaganje, koji su u temelju povijesno dokazanih vrijednosti, inovativnosti, prilagodljivosti i snalažljivosti obrtnika.

Proslavu 25. obljetnice su uveličali i dragi gosti, ministar u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, njegova pomoćnica Ana Mandac, župan Radimir Čačić i njegov zamjenik Robert Vugrin, gradonačelnik Ivan Čehok, predstavnice Ministarstva turizma, predsjednici Obrtničkih komora Siska, Slavonskog Broda, Zagreba, Čakovca, Koprivnice, predsjednici udruženja, ravnatelji škola i brojni drugi gosti.

U svečanom dijelu programa potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje s Območnom obrtno-podjetniškom zbornicom Maribor, koju su potpisali predsjednici Mario Milak i Aleš Pulko, a svečani čin je uveličao i konzul Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Vojislav Šuc.

Predsjednik Milak je istakao važnost obrazovanja i edukacije u djelovanju Obrtničke komore  Varaždinske županije, podizanju svjesnosti o potrebi obrazovanja za obrtnička zanimanja i njihovu  afirmiranju kod mladih.

Kako to u praksi izgleda pokazali su učenici i mentori Srednje strukovne škole Varaždin svojom izvrsnom revijom vlastitih kreacija odjeće, frizura, šminke i galanterije. Učenici srednje škole „Arboretum Opeka“ sa svojom su mentoricom ukrasili dvoranu cvjetnim instalacijama i pokazali naučene vještine aranžiranja.

Dvadesetpeta obljetnica je bila prigoda da se podijele priznanja  i zahvalnice onima koji su doprinosili razvoju komorskog sustava i obrtništva. Tako su posebna priznanja, unikatni radovi u glini Ivana Belača, dodijeljeni dosadašnjim predsjednicima Obrtničke komore Varaždinske županije, Branku Letini, Radi Kušenu, Vladimiru Habeku i Mariu Milaku. Priznanja su dodijeljena i za dvadeset obrta koji su „vršnjaci“ Komore, kao i za šest najstarijih obrta.

Priznanja su dobile i ustanove koje dugotrajno i uspješno surađuju s Obrtničkom komorom Varaždinske županije, a to su Hrvatska obrtnička komora, Varaždinska Županija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo turizma, predsjednicima udruženja. Posebno priznanje uručeno je počasnom doživotnom predsjedniku Hrvatske obrtničke komore, Stjepanu Šafranu.

Zahvalnice su uručene ravnateljima srednjih škola Varaždinske županije, institucijama i pojedincima koji su doprinosili radu i djelovanju Komore.

U čast 25-te obljetnice tiskana je promotivna monografija „Obrtništvo Varaždinske županije“ kao podsjetnik na povijesnu obrtničku priču.

Zahvalivši svima na sudjelovanju u svečanosti obilježavanja, predsjednik Milak je istakao, kako odgovarajući izazovima sadašnjosti i budućnosti, istovremeno odajemo priznanja generacijama obrtnika koji su povijesno stvarali, bili cijenjen i stabilan stup društvenog razvoja, čijim trajno utabanim, postojanim  stazama nastavljamo dalje.