Krajem rujna raspisat će se novi natječaj za energetsku obnovu zgrada vrijedan 50 milijuna kuna

Krajem rujna raspisat će se novi natječaj za energetsku obnovu zgrada vrijedan 50 milijuna kuna

23.09.2015. Prilikom obilaska stambene zgrade u zagrebačkom Trnju na kojoj su u tijeku radovi radi poboljšanja energetske učinkovitosti ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller najavili su da će građani, posredstvom upravitelja, imati na raspolaganju još dodatnih 50 milijuna kuna za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

„U pripremi je novi natječaj kojeg će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati 30. rujna. Ove i prošle godine pokrenuli smo energetsku obnovu 366 stambenih zgrada vrijednu 368 milijuna kuna. Energetska obnova zgrada i kuća važna je za sve nas. Građani koji žive u energetski učinkovitim zgradama i kućama imaju niže troškove grijanja, a na projektima obnove angažirane su domaće građevinske tvrtke. Tako građanima povećavamo kvalitetu života, potičemo domaće građevinare i stvaranje zelenih radnih mjesta te čuvamo okoliš“ – rekao je ministar Zmajlović.Dodao je kako je ove godine odobreno i 100% financiranje izrade projektne dokumentacije za 588 stambenih zgrada, od kojih je većina spremna za obnovu, te se iz tog razloga kreće s novim javnim natječajem. U obnovu će se moći uključiti ugradnja fotonaponskih sustava, energetski učinkovita rasvjeta ili uvođenje centralnog upravljanja sustavima grijanja i hlađenja.

„Fond će sufinancirati povećanje toplinske izolacije zgrada, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu ili unaprjeđenje sustava grijanja. Ključan uvjet je da se provedbom planiranih mjera osigura ušteda energije za grijanje prostora od minimalno 30%. Obnovu zgrada sufinancirat ćemo u iznosu od 40 do 80% vrijednosti investicije, odnosno maksimalno 1,4 milijuna kuna po zgradi“ – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Obnova zgrade u Humboldtovoj koju su danas obišli ministar Zmajlović i direktor Müller stoji 1,4 milijuna kuna, a Fond je sufinancira sa 40%. U sklopu obnove zgrada će dobiti novu fasadu, krov, vanjsku stolariju i unutarnju rasvjetu zgrade. Po završetku obnove za stan površine 60m2 troškovi će se smanjiti za 1416 kuna godišnje, kada se u obzir uzmu povećanje iznosa pričuve zbog obnove zgrade i niži troškovi za grijanje. Zgrada koja je sagrađena 1958. prije obnove imala je energetski razred E, nakon završetka radova imat će razred B.

Izvor: http://www.fzoeu.hr