HZJZ objavio Preporuke za rad fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu

HZJZ objavio Preporuke za rad fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu

HZJZ je objavio Preporuke za rad fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu, koje možete preuzeti OVDJE.

Hrvatska obrtnička komora pripremila je za sve obrtnike koji započinju s radom u uslužnim djelatnostima gdje je izražen fizički kontakt Izjavu koju možete koristiti kao dopunu provedbi mjera zaštite radnika i potrošača u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izjava potrošača u izvanrednim okolnostima je predložak koji nije obvezan. Naime, navedena izjava je prijedlog dopuni provedbe mjera zaštite radnika i potrošača u svim uslužnim djelatnostima u kojima je izražen fizički kontakt. Ukoliko ne želi, klijent ne mora dati sve podatke. Jedini obvezni podaci su oni propisani od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ako ćete koristiti Izjavu, savjetujemo Vam da ispišete i na vidljivo mjesto u poslovnom prostoru istaknete Informacije o obradi osobnih podataka, kako biste upoznali klijente s njihovim pravima. Izjavu i informacije možete preuzeti i isprintati. Preporučamo da ispunjene Izjave čuvate za cijelo vrijeme provođenja zaštite uz pridržavanje epidemioloških preporuka, ovisno o pojedinoj uslužnoj djelatnosti.

*u dokumentu Preporuke za rad fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu, potkrala se greška pod točkom 2.4., odnosno umjesto za masere i fizioterapeute nalaze se upute za frizere.

Niže se nalazi ispravan tekst za navedenu točku.

2.4. Obavljanje usluge
Higijena ruku
Između klijenata obavezno oprati i dezinficirati ruke.

Zaštitna oprema
Tijekom cijelog postupka koristi se zaštitna oprema (maska koja prekriva usta i nos i jednokratni ogrtač za klijenta).

Maske za lice i rukavice za djelatnike

  • Djelatnicima se preporučuje nošenje maski za lice. Osim kirurških maski mogu se koristiti i platnene maske za lice. Rukavice se preporučuje nositi po uobičajenom protokolu.
  • Kirurške maske mijenjaju se nakon 3 sata nošenja, a platnene maske kada postanu vlažne.
  • Ako se ne može osigurati minimalni razmak od 1,5 metra, klijent i djelatnik moraju nositi barem masku koja prekriva usta i nos. Poslodavac je dužan osigurati zaštitu za zaposlenike i to u dovoljnim količinama. Viziri za lice mogu pružiti dodatnu zaštitu. Kirurške maske se mijenjaju nakon maksimalno 3 sata nošenja, a platnene maske za lice kada postanu vlažne.
  • Jednokratnu zaštitnu opremu (rukavice) potrebno je zamijeniti između svakog klijenta te pravilno odložiti u predviđene kante s odgovarajućim poklopcem.
  • U slučaju potrebe korištenja ručnika, potrebno je osigurati, kao i do sada, jedan ručnik za jednog klijenta te nakon upotrebe ručnik odložiti u spremnik s poklopcem te oprati na programu s visokim temperaturama (60°C ili više).
  • Nakon svakog klijenta obavezno se dezinficira stol odnosno druga površina na kojoj se obavlja fizikalna terapija ili masaža.
  • Tijekom pružanja usluge zaposlenik od klijenta drži najveću moguću udaljenost koja ne ometa obavljanje usluge.

Fizioterapeuti-i-maseri-30-04-2020.pdf

IZJAVA potrošača u izvanrednim okolnostima _1_1.pdf

Informacije o obradi podataka – COVID-19_1.pdf