GRAD VARAŽDIN - ODRŽAN PRVI SASTANAK POVJERENSTVA ZA POMOĆ GOSPODARSTVENICIMA

U četvrtak, 02. travnja 2020. godine u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održao se sastanak Povjerenstva za praćenje stanja u gospodarstvu na kojem su sudjelovali članovi koje je svojom Odlukom prije nekoliko dana imenovao gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok:

predsjednik povjerenstva dr.sc. Mario Lešina, saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, direktor Varkoma dr. sc. Željko Bunić, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Grada Varaždina Boris Kos, predsjednik HGK županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić i članovi Gradskog vijeća Robert Gotić, Bruno Ister i Davor Patafta. Sastanku su također prisustvovali gradonačelnik Ivan Čehok te pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović.

Povjerenstvo se sastalo kako bi raspravili o konkretnim prijedlozima kojima će se utjecati i pokušati ublažiti posljedice krize u varaždinskom gospodarstvu uzrokovane pandemijom koronavirusa. Iako je Grad Varaždin kao prvi u Hrvatskoj već započeo s provođenjem najšireg seta mjera od velikih gradova poput oslobođenja ugostitelja od poreza na potrošnju do kraja ove godine, oslobođenjem od zakupnina, plaćanja komunalne naknade, aktiviranjem Poduzetničkog fonda za koji će krenuti online prijave, članovi su predlagali dodatne mjere za koje smatraju da su neophodne.

„Grad Varaždin podržava sve mjere Vlade i, u skladu s tim mjerama, odredit ćemo kriterije za pomoć varaždinskim gospodarstvenicima, s naglaskom na to da se odmah ide u pomoć poduzetnicima koji su trenutno zatvorili svoja poduzeća, a zatim i za ostalu industriju u gradu Varaždinu. O kriterijima će se odlučiti na sjednici Gradskog vijeća, a cilj nam je da to budu bespovratne potpore kroz subvencije. Složili smo se da ćemo nastojati što je moguće veći iznos sredstava od prošle godine prenijeti u Poduzetnički fond. Grad neće stati sa svojim aktivnostima u komunalnom i infrastrukturnom smislu, no napravit ćemo rebalans proračuna. Mjere o kojima smo govorili odnose se na razdoblje od tri mjeseca, a ako se kriza produlji, onda i duže.“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok. Također je naglasio kako će Grad Varaždin iz Poduzetničkog fonda financirati zakupnine do određene mjesečne visine i onim poduzetnicima čiji prostori nisu u vlasništvu Grada.

Izvor: Grad Varaždin