Dvije nove mjere za dodatnu likvidnost obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima

Dvije nove mjere za dodatnu likvidnost obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s HAMAG-BICRO, od ovoga tjedna uvodi dva nova financijska instrumenta – “COVID-19 zajam” i  “Mikro zajam za ruralni razvoj”, s ciljem osiguranja dodatne likvidnosti obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

“COVID-19 zajam”

“COVID-19 zajam”, namijenjen je osiguranju dodatne likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzeća koja su pogođena pandemijom koronavirusa, a u cijelosti je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.
Tvrtkama će se izravno odobravati zajmovi za obrtna sredstva za široki raspon djelatnosti i to uz kamatnu stopu od samo 0,25 posto. Iznos zajma je maksimalno 750.000 kuna s rokom otplate do pet godina uključujući i poček od 12 mjeseci, a kao instrument osiguranja dovoljna je samo zadužnica subjekta.

“Mikro zajam za ruralni razvoj”

Obrtna sredstva u sklopu tog programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru.
Zajam se može realizirati u iznosu od 1.000 do 25.000 eura, a sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja. Rok otplate je do tri godine uz kamatnu stopu od 0,5 posto i poček do 12 mjeseci.

Mjera nudi mogućnost podmirenja računa nastalih do tri mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na dvije stranice, a čime se značajno skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva te se omogućava jednostavnija i brža obrada.

Prijave za te dvije mjere već su se počele zaprimati, popis potrebne dokumentacije i obrazaca mogu se pronaći na web stranici agencije HAMAG-BICRO-a, a  obzirom na situaciju u kojoj je kretanje ograničeno, preporuka je korištenje on-line prijave putem koje je moguće unijeti sve potrebne podatke i priložiti traženu dokumentaciju.

Uz postojeću online prijavu otvorena je i dodatnu adresu elektroničke pošte na koju također možete slati svoje zahtjeve: zajmovi@hamagbicro.hr

Kontakt telefoni za sve informacije o financijskim instrumentima su:

01 2352 615

01 6473 216

01  4891 835

01  4891 834

 

Izvor: Vlada RH, HAMAG BICRO