Dogovor o stipendiranju u Ministarstvu turizma i sporta

Obrtnička komora Varaždinske županije i ove školske godine nastavlja stipendiranjem učenika za ugostiteljsko-turistička zanimanja u zajedničkom projektu s Varaždinskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta.

Budući da su iz MINTS-a najavljene promjene u stipendiranju, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak se odazvao  pozivu na sastanak, upućenom od ravnatelja Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavka Štefičara.

Na radnom sastanku, kojem su uz gospodina Štefičara bile prisutne i njegove suradnice, gospođe  Bareza i  Šobat, razgovaralo se o iskustvima u stipendiranju učenika, koje Obrtnička komora Varaždinske županije, kao jedina od komora u RH provodi u kontinuitetu od 2008.godine.

Namjera Ministarstva je da se stipendiranje učenika mijenja s intencijom povećanja stipendija, njihovog ujednačavanja s ostalim izvorima stipendiranja, uključivanja gospodarskih subjekata (obrtnika) u stipendiranje, a sve ciljem osiguranja budućih kvalitetnih kadrova potrebnih za rad u ugostiteljstvu i turizmu.

Poseban je naglasak na uključivanje gospodarskih subjekata (obrtnika) koji bi sudjelovali u stipendiranju učenika, osigurali kvalitetnu praksu, odnosno naukovanje za stipendiste u svojim objektima te ih u konačnici  zaposlili u trajanju najmanje 12 mjeseci po završetku obrazovanja.

Načelno je dogovoreno da Obrtnička komora Varaždinske županije bude svojevrsni pilot projekt pa će se uskoro provesti intervjui s gospodarskim subjektima zainteresiranim za stipendiranje učenika, koji su kod njih na naukovanju ili praksi.