2. Susret graditelja i 3. Konferencija o energetskoj učinkovitosti

2. Susret graditelja i 3. Konferencija o energetskoj učinkovitosti

Dana 21.04. i 22.04. u Varaždinskim Toplicama održan je 2. Susret graditelja i 3. Konferencija o energetskoj učinkovitosti koji je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Hrvatska udruga krovopokrivača, pod sloganom „Suradnjom do rješenja“, a čiji domaći je bila Obrtnička komora Varaždinske županije.

Teme koje su bile obrađivane na susretu uglavnom su bile aktualne problematike u poslovanju graditelja, a neke od tih tema su: Zakon o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji, Zakonski okvir obavljanja djelatnosti graditeljstva, PDV na građevinske radove u EU, Problematika i prijedlozi rješenja za poticanje obnove zgrada i obiteljskih kuća u RH, Ključne razlike između otvorenih i zatvorenih difuzijskih sustava – krovovi i fasade –vanjska ovojnica zgrada te Klimatske promjene koje utječu na kompletan život ljudi pa i na promjene pristupu građenju. Drugog dana održava se Skupština HUK-a te se održava predavanje na temu Postupci alternativnog rješavanja sporova u graditeljstvu, prezentacija na temu Croskils te panel rasprava na temu: Nedostatak radne snage u sektoru graditeljstva – uključivanje mladih i edukacija kao izlaz, Croskils.

Neki od sudionika susreta bili su ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Ceha graditelja HOK-a Ivan Kostelac, predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača Vladimir Makoter, tajnik Europske udruge graditelja Ricardo Viaggi te predsjednik Obrtničke komore varaždinske županije Mario Milak.

Predsjednik Obrtničke komore Mario Milak kratko je pozdravio prisutne sudionike te je istaknuo kako „’građevinac’, znači voditi brigu o mnogo faktora, a ne samo složiti cigle i povezati ih žbukom. U današnje vrijeme, kad se naglasak stavlja na štednju, posebice energije, važno je znati kako to implementirati u vlastitu djelatnost i osigurati kvalitetu i stručnost ne samo radne snage, već i krajnjeg proizvoda vašeg rada.  Tržišni uvjeti,  klimatski uvjeti, zakonske barijere – sve to utječe na produktivnost, no vjerujem kako vas ništa ne može obeshrabriti u vašem poslovanju i znam da ste zbog vlastite odgovornosti i ustrajnosti da opstanete u poslu danas ovdje.“