Izdvajamo

Licenciranje

Obrtnik/pravna osoba koji želi primiti naučnika na naukovanje mora licencirati svoj obrt/poduzeće. Zahtjev za izdavanje licence ispunjava se u obrtničkoj komori ili udruženju obrtnika. Licencu može dobiti obrtnik/pravna osoba koja ima majstorsko zvanje u zanimanju za koje želi primiti naučnika ili obrtnik (odnosno kod obrtnika zaposleni djelatnik) koji ima priznat majstorski status i radnog iskustva na poslovima u tom zanimanju. Osobe s priznatim majstorskim statusom moraju proći tečaj osposobljavanja iz radne pedagogije.

Tko može dobiti licencu?

Uz gore navedeni uvjet  obrtnik/poduzeće mora imati i odgovarajući prostor, odgovarajuću opremu koja omogućava realizaciju najmanje 70% izvedbenog programa praktičnog dijela naukovanja i osigurane mjere higijensko-tehničke zaštite pri radu i zaštite okoliša te propisane sanitarne standarde. Obrtnik ili djelatnik zadužen za provođenje naukovanja ne smije biti osuđivan za obavljanje djelatnosti ili zlostavljanje obitelji ili djece. Licenciranje obrta obavlja Komisija za izdavanje dozvola (licenci). Broj naučnika koji obrtnik može primiti u svom obrtu ovisi o broju majstora i broju naučničkih mjesta. Po jednom majstoru mogu se primiti najviše tri učenika, odnosno najviše šest učenika, pod uvjetom da najviše troje učenika pohađa praktičnu nastavu i vježbe naukovanja istovremeno.

Ugovor o naukovanju

Za učenika koji želi obavljati stručnu praksu u radionici obrta ili poduzeća, sklapa se ugovor s roditeljem učenika. Evidenciju ugovora voditi će ministarstvo nadležno za obrt.

Popis licenciranih radionica

Preuzmite zahtjev za licenciranje:

*Zahtjev za izdavanje licencije

*Suglasnost za traženje podataka

*Obrazac za Sud časti

Obrazovanje

image

Obrazovanje

 

Opširnije

 

Društvene mreže

joomla vector social icons

Korisni linkovi

image

Korisni linkovi

 

Opširnije

Obrtnički registar

image

Obrtnički registar

 

Opširnije

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore