Izdvajamo

Unapređenje strukovnog obrazovanja

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske Županije Mario Milak sudjelovao je na sastanku u Županiji, na kojem su bili okupljeni svi ravnatelji srednjih škola, predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i predstavnici komorskog sustava. Uz župana Radimira Čačića, njegova zamjenika Paljaka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, dr. sc. Huđeka, kao domaćine, posebni gost bio je Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja RH, Vlado Prskalo.

Sastanak je održan s ciljem unapređenja strukovnog obrazovanja, s posebnim osvrtom na reformu obrazovanja, o kojoj je govorio Pomoćnik ministrice. Posebno je bilo govora o formiranju regionalnih Centara kompetencija, za što su osigurana značajna sredstva. Župan Čačić je naglasio kako treba postojati spremnost i brzina u korištenju visokog iznosa od 130 milijuna eura, za što će Varaždinska Županija sasvim sigurno znati uzeti i iskoristiti svoj dio.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Obrtničke komore Mario Milak naglasio je kako Komora već godinama inzistira na promjeni sustava obrazovanja za strukovna zanimanja i prilagođavanju, odnosno spremnosti, da se odgovori zahtjevima tržišta. Kako se to nije dogodilo, sada je došlo na naplatu na najteži način, što znači da ostajemo bez stručnih radnika na tržištu rada i bez učenika koji bi se upisivali u strukovne škole. Zadnji je trenutak da se promijeni stav prema strukovnom obrazovanju, a to i je stvar reforme koju podržavamo. Dakle, strukovna i obrtnička zanimanja moraju dobiti na važnosti koju zaslužuju. Roditelje i njihovu djecu koja će se upisivati u srednje škole treba dobro informirati i dokazati im kako su i ta zanimanja vrijedna poštovanja i pružaju mogućnosti kvalitetnog života. A da bi se to dogodilo, potrebni su kvalitetni i educirani nastavnici, moderno opremljene školske radionice i učenici čija će stručna znanja i kompetencije odgovoriti suvremenim potrebama tržišta. Također odgovornost leži i na obrtnicima kod kojih su učenici na naukovanju, ali i njima je potreba potpora za opremanja radionica i educiranje. Zato je ustroj Centara kompetencije dobrodošao, jer Varaždinska Županija sigurno ima kapaciteta u školama i nastavnicima, još uvijek dovoljnom broju učenika, ali i gospodarstvu koje iskazuje potrebe za kvalitetnom i obrazovanom radnom snagom.

novo 1

PRIOPĆENJE - NADZORNE AKTIVNOSTI

PRIOPĆENJE

vezano za nadzorne aktivnosti Carinske i Porezne uprave

Pojačani nadzor fiskalizacije na cijelom području RH

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provode zajedničke pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije i zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze. Pojačane nadzore provode ovlašteni službenici obiju Uprava samostalno, ali i u suradnji s drugim nadzornim službama kroz organizirane zajedničke akcije.

Primjenom suvremenih metoda i tehnika kojima se pruža uvid u način poslovanja i navike poreznih obveznika ovlašteni službenici navedenih Uprava pored pojačanih nadzora fiskalizacije provode i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa. Navedenim postupcima se putem web aplikacije „Fiskalizacija“ na mobilnim uređajima prati i provjerava izdavanje i fiskaliziranje računa u realnom vremenu.

Pozivamo sve građane kao i pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost da prijave sve nepravilnosti s kojima se susreću putem besplatnog telefona 0800-1001, web servisa „Pišite nam“ http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

Obrazovanje

image

Obrazovanje

 

Opširnije

 

Društvene mreže

joomla vector social icons

Korisni linkovi

image

Korisni linkovi

 

Opširnije

Obrtnički registar

image

Obrtnički registar

 

Opširnije

Prijavite se na Newsletter

Ime:
Email:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore